Linkovi

Okružni patolog smrt Raysharda Brooksa okarakterisao kao ubistvo


Smrt Rejšarda Bruksa izazvala je nove proteste, paljenja i nerede u Atlanti
Smrt Rejšarda Bruksa izazvala je nove proteste, paljenja i nerede u Atlanti

Patolog okruga Fulton u Georgiji okarakterisao je smrt Afroamerikanca Raysharda Brooksa, koji je preminuo u bolnici poslije policijske intervencije, kao ubistvo. 

Rayshard Brooks je ubijen ispred restorana brze hrane u Atlanti, gdje je policija pokušala da ga privede, ali je on uspio da pobjegne. Od jednog od policajaca uzeo je omamljivač i tokom jurnjave ga uperio u policajca, koji je nedugo potom pucao u Brooksa.

Autopsija koja je rađena u nedjelju pokazala je da je 27-godišnji Brooks umro od gubitka krvi uzrokovanog dvjema ranama od vatrenog oružja. U saopštenju patologa se zaključuje da je riječ o ubistvu.

Garrett Rolfe, bivši policajac osumnjičen da je upotrijebio vatreno oružje tokom privođenja je otpušten, a mogao bi biti optužen za neko od tri krivčna djela: ubistvo, ubistvo sa predumišljajem ili ubistvo iz nehata, izjavio je Paul Howard​, tužilac Okruga Fulton u državi Georgia.

"Optužnica zavisi od toga da li je policajac Rolfe osjećao neposrednu smrtnu prijetnju ili fizičku prijetnju pa je zato donio odluku da upotrijebi vatreno oružje. Ili ga je upotrijebio samo da bi uhvatio osumnjičenog, ili iz nekog drugog razloga. Ako je hitac ispalio iz bilo kog drugog razloga, a ne da bi spasio svoj život ili spriječio da on, ili neko drugi bude povrijeđen, onda je upotreba vatrenog oružja bila nezakonita”, rekao je okružni tužilac Howard za CNN.

On je rekao da će odluku o podizanju optužnice u slučaju pogibije Brooksa mogao donijeti do srijede.

"Brooks nije djelovao kao osoba koja je predstavlja prijetnju za bilo koga – tako da je nerazumno što se čitav slučaj okončao njegovom pogibijom”, rekao je Howard.

"Ništa nije ukazivalo da njihov razgovor ide u smjeru incidenta koji je okončan nečijom pogibijom”, rekao je on.

Garrett Rolfe, jedan od učesnika incidenta u kom je poginuo Brooks je otpušten, dok je drugi, Devin Brosnan, prebačen na administrativnu dužnost, saopštila je policija grada Atlante u američkoj državi Georgia. Rolfe je u policiji Atlante bio angažovan od 2013. godine, a Brosnan od septembra 2018. godine, saopštio je portparol policije.

Brooks je ustrijeljen u incidentu koji se dogodio pošto je, prema tvrdnjama policije, pokušao da izbjegne privođenje. Policijska patrola ga je zatekla kako spava u vozilu čekajući red ispred restorana brze hrane Wendy's.

Snimci kamera sa tijela policajaca, koje je objavila policija grada Atlante, prikazuju da je Brooks, u dobrom raspoloženju, do pokušaja privođenja sarađivao sa dvojicom policajaca bijelaca.

“Znam da samo radite svoj posao", rekao je Brooks jednom od njih tokom četrdesetominutnog razgovora tokom kog je pristao da bude testiran na opojna sredstva. Poslije testa jedan od policajaca je pokušao da mu stavi lisice na ruke - što je iniciralo borbu čiji je epilog bio smrt Brooksa.

Andy Harvey​, šef policije u gradu Ennisu u državi Texas i autor nekoliko knjiga o policijskoj obuci, reko je agenciji AP da se tok policijskih privođenja može preokrenuti u djeliću sekunde.

“Momenat u kom zaključuvate lisice za drugu stranu je trenutak u kome odlučuje da li će sarađivati ili se odupirati. To se dogodilo u Atlanti", rekao je Harvey.

Istražni biro Georgije saopštio je da je Brooks oteo omamljivač jednom od policajaca. Biro je objavio i snimak nadzorne kamere restorana Wendy's koji prikazuje Brooksa koji trči i osvrće se prema policajcu, udaljenom nekoliko koraka od njega, upirući predmet koji je imao u ruci. Nakon toga policajac je potegao oružje iz koga je pucao prema Brooksu - koji je potom pao.

Protest, nasilje i paljevina

Smrt Brooksa izazvala je nove proteste u Atlanti. Okupljanje građana, koje je otpočelo kao mirno, preraslo je u nasilje koje je kulminiralo paljenjem restorana u blizini kog je ustrijeljen Brooks.

Restoran je gorio više od 45 minuta prije nego što je na mjesto događaja stigla vatrogasna brigada koju je tokom intervencije štitio policijski kordon. Zgrada restorana koja se nalazi pored benzinske pumpe izgorjela je do temelja. Policija je ponudila 10.000 dolara nagrade i objavila fotografije moguće osumnjičene osobe koje, kako dkeluje, prikazuju maskiranu bjelkinju.

Požar u restoranu Wendy's
Požar u restoranu Wendy's

Zbog pucnjave u kojoj je stradao Brooks šefica policije Atlante Erika Shields podnijela je ostavku koju je prihvatila gradonačelnica Keisha Lance Bottoms.

"Ne vjerujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti", rekla je Bottoms na konferenciji za novinare.

Novi incident dogodio se nakon višenedjeljnih protesta širom SAD zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda tokom policijskog privođenja u Minneapolisu.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG