Linkovi

"Polexit": Da li je Poljska na putu da napusti Evropsku uniju?


Zastave Poljske i Evropske unije

Zvaničnici Evropske unije upozorili su da je blok "u opasnosti od kolapsa" osim ako ne ospori presudu vrhovnog suda Poljske o primatu nad zakonima EU, što se smatra centralnim stubom evropskih integracija.

Vera Jourova, komesarka EU iz Češke Republike, rekla je u ponedeljak: "Ako ne budemo mogli da podržavamo principe u EU da se jednaka pravila poštuju svuda u Evropi, cijela Evropa će početi da se urušava. Zato ćemo morati da reagujemo na ovo novo poglavlje koje je poljski ustavni sud počeo da crta".

Širom Poljske tokom vikenda održani su veliki skupovi u znak podrške članstvu u EU nakon presude Ustavnog suda te zemlje prošlog četvrtka.

'Polexit': Is Poland About to Quit the European Union?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Procjenjuje se da se 100.000 ljudi okupilo u nedelju u Varšavi kako bi iskazalo podršku članstvu Poljske u EU. Među njima je bio i Donald Tusk, bivši predsjednik Evropskog saveta do 2019. godine, a sada lider poljske opozicione Partije građanske platforme.

"Šta nas je sve dovelo danas ovde? Pseudo-sud pravde, grupa maškara u pravosudnim odorama, po nalogu lidera stranke, kršeći Ustav, odlučila je da Poljsku izvede iz EU", rekao je Tusk okupljenima u glavnom gradu Poljske.

Protesti su pokrenuti nakon što su sudije najvišeg suda u Poljskoj prošle nedelje odlučile da nacionalni ustav ima primat nad zakonima EU.

Didier Reinders, komesar EU za pravosuđe, zaprijetio je u ponedeljak odmazdom protiv Poljske.

"Sada čekamo nove odluke Suda pravde (EU) o situaciji u Poljskoj - i takođe moguće dnevne finansijske sankcije", rekao je on novinarima.

Reinders je ranije nagovijestio da bi te sankcije mogle da iznose više od milion dolara dnevno dok Poljska ne prihvati zakonske odluke bloka.

Poljski premijer Mateuš Moraviecki prvobitno je u martu iznio slučaj poljskom Ustavnom sudu. On je odbio da sprovede dvije presude koje je u julu donio Sud pravde EU, optužujući poljsku vladu za političko miješanje u pravosuđe.

Premijer je porekao takvo miješanje i rekao u ponedeljak da Poljska ne traži izlaz iz EU.

"Ovo je štetan mit, koji opozicija koristi zbog sopstvenog nedostatka ideja o odgovornom mjestu Poljske u Evropi", rekao je on na Facebooku.

Pristalice vlade organizovale su kontraproteste i kažu da je vlada bila u pravu što je osporila EU.

"Prisvajaju prava na koja nemaju pravo prisvajanja i žele se sve više miješati", rekao je pristalica vlade Zigmunt Miernik za AP.

Dakle, koliko je Poljska blizu izlaska iz Evropske unije?

"Postoji velika zabrinutost u mnogim evropskim prijestonicama i u Briselu da što veći pritisak koji Evropska unija vrši na Poljsku, to je veća vjerovatnoća da će nastati 'Polegzit'. I mislim da je ovo zamka", rekao je za Glas Amerike Pjotr Buras, varšavski analitičar Evropskog savjeta za spoljne odnose.

"Ova prijetnja Polegzita - izlaska Poljske iz Evropske unije - pretjerana je. Poljska je zemlja u kojoj se više od 80 odsto stanovništva zalaže za članstvo u EU. Poljska je u velikoj mjeri zavisna od unutrašnjeg (evropskog) tržišta, a takođe i od fondova EU, uključujući fond za oporavak (od Kovida 19)", dodao je Buras.

Arhiva - Natpis "Ne Polegzitu" tokom protesta ispred zgrade Ustavnog suda u Varšavi, Poljska, 22. septembra 2021.
Arhiva - Natpis "Ne Polegzitu" tokom protesta ispred zgrade Ustavnog suda u Varšavi, Poljska, 22. septembra 2021.

Taj fond za oporavak od Kovida 19 vrijedan je 66 milijardi dolara. EU je zaprijetila da će zadržati novac ako Poljska ne sprovede promjene u svom pravosudnom sistemu.

Poljska i neke druge zemlje članice, uključujući Mađarsku, više puta su se sukobljavale sa EU oko vladavine prava, slobode medija i manjinskih prava.

"Bitka koju sada vodimo u osnovi se odnosi na to da li će Evropska unija dozvoliti da se to dogodi, da populističke, autokratske vlade zanemaruju evropske standarde i evropske zakone, što dovodi do erozije temelja EU", rekao je Buras.

Te temelje poljuljala je poljska presuda. Evropski zvaničnici kažu da se blok mora držati svojih osnovnih principa, ali za sada poljska vlada ne pokazuje nikakve znake promjene kursa.

XS
SM
MD
LG