Linkovi

Masovni prosvjedi u Poljskoj zbog straha od izlaska iz EU


People wave EU and Polish flags in support of Poland's EU membership during a demonstration, in Warsaw, Poland, Sunday, October 10, 2021.
People wave EU and Polish flags in support of Poland's EU membership during a demonstration, in Warsaw, Poland, Sunday, October 10, 2021.

Poljaci koji podržavaju članstvo u Evropskoj uniji (EU) protestovali su širom zemlje, zbog straha da bi mogla napustiti ovaj blok, javlja BBC.

Vrhovni sud Poljske u četvrtak, 7. oktobra, presudio je da su ključni članci zakona EU "nespojivi" s Ustavom.

Organizatori su naveli da su se prosvjedi održali u više od 100 gradova i mjesta, a oko 100.000 ljudi se okupilo u glavnom gradu Varšavi.

Odluka suda učinkovito je odbacila temeljno načelo da pravo EU ima primat nad nacionalnim zakonodavstvom.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki branio je presudu.

"Imamo ista prava kao i druge zemlje. Želimo da se ta prava poštuju", napisao je na Facebook nalogu nakon odluke.

Također je insistirao na tome da "mjesto Poljske jeste i bit će u europskoj obitelji nacija", a njegova je stranka navela da nema planove za ono što neki nazivaju "Polexit".

U prosvjedima su učestvovali opozicioni političari, aktivisti i umjetnici.

Na skupu u glavnom gradu, Donald Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća, a sada vođa opozicione stranke Građanska platforma, pozvao je ljude da "brane evropsku Poljsku".

Wanda Traczyk-Stawska, 94-godišnja veteranka Varšavskog ustanka protiv nacističke njemačke okupacije 1944., govorila je na jednom događaju.

"Ovo je naša Evropa i nitko nas neće izvući iz nje", rekla je.

Lideri diljem EU kritizirali su presudu poljskog Ustavnog suda. Ova je odluka posljednja u eskalirajućem sporu između bloka i Poljske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG