Linkovi

Podsjećanje na Assangea i kako je osnivač WikiLeaksa koji je dugo bio u zatvoru sada na rubu slobode


Arhiv - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange snimljen sa bezbjednosnim tagom pričvršćenim oko zgloba na nozi, u kući u kojoj je bio prisiljen da ostane, nedaleko od Bungayja, Engleska, 15. juna 2011.
Arhiv - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange snimljen sa bezbjednosnim tagom pričvršćenim oko zgloba na nozi, u kući u kojoj je bio prisiljen da ostane, nedaleko od Bungayja, Engleska, 15. juna 2011.

Vijest da je Sekretarijat za pravosuđe SAD-a postigao sporazum o priznanju krivice koji će dovesti do slobode osnivača WikiLeaksa Juliana Aassangea predstavlja zadivljujući vrhunac dugotrajne sage međunarodnih intriga koja se prostirala na više kontinenata.

Njen centralni lik je donkihotski internet izdavač koji duboko prezire državne tajne.

Pogled na Aassangeov slučaj i najnovija dešavanja:

Ko je Julian Assange?

Australijski urednik i izdavač, najpoznatiji je po tome što je osnovao web stranicu WikiLeaks koji razotkriva tajne i koji je stekao ogromnu pažnju - i ozloglašenost - zbog objavljivanja skoro pola miliona dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Iraku i Afganistanu 2010.

Njegov aktivizam ga je učinio slavnim među zagovornicima slobode štampe koji su poručivali da je njegov rad na razotkrivanju nedoličnog ponašanja američke vojske u stranim zemljama učinio da se njegove aktivnosti ne razlikuju od onoga što se od tradicionalnih novinara očekuje da rade kao dio njihovog posla.

Ali te iste radnje dovele su ga na nišan američkih tužilaca, koji su 2019. godine objavili optužnicu koja je teretila Assangea — koji je u to vrijeme bio u ambasadi Ekvadora u Londonu — da je bio u zavjeri sa vojnim redovom kako bi nezakonito pribavio i objavio osjetljive vladine zapise.

"Julian Assange nije novinar", rekao je tada John Demers, nekadašnji visoki zvaničnik za nacionalnu bezbjednost u Sekretarijatu za pravosuđe. "Nijedan odgovoran akter, novinar ili bilo koji drugi, ne bi namjerno objavio imena pojedinaca za koje je znao da su povjerljivi ljudski izvori u ratnim zonama, izlažući ih najvećoj opasnosti."

Za šta je optužen?

Sekretarijat za pravosuđe Trumpove administracije optužio je Assangea da je usmjeravao bivšu analitičarku vojne obavještajne službe Chelsea Manning (rođenu kao Bradley Manning) u jednom od najvećih slučajeva razotkrivanja povjerljivih informacija u historiji SAD-a.

Optužbe se odnose na WikiLeaksovo objavljivanje hiljada procurjelih vojnih i diplomatskih dokumenata, pri čemu tužioci optužuju Assangea da je pomogao Manningovoj u krađi povjerljivih diplomatskih depeša za koje kažu da su ugrozile nacionalnu bezbjednost i za zavjeru da provali lozinku Sekretaraijata odbrane.

Izvještaji iz ratova u Afganistanu i Iraku koje je objavio Assange uključuju imena Afganistanaca i Iračana koji su davali informacije američkim i koalicionim snagama, rekli su tužioci, dok su diplomatske depeše koje je objavio razotkrivale novinare, vjerske vođe, zagovornike ljudskih prava i disidente u represivnim zemljama.

Manning je osuđena na 35 godina zatvora nakon što je proglašena krivom za kršenje Zakona o špijunaži i drugih krivičnih djela zbog odavanja povjerljivih vladinih i vojnih dokumenata WikiLeaksu. Predsjednik Barack Obama ublažio joj je kaznu 2017. godine, dozvoljavajući joj puštanje na slobodu poslije oko sedam godina iza rešetaka.

Zašto već nije u američkom pritvoru?

Assange je proveo posljednjih pet godina u britanskom zatvoru visoke bezbjednosti, boreći se da izbjegne ekstradiciju u SAD i dobijajući povoljne sudske presude koje su odlagale transfer preko Atlantika.

On je izbačen u aprilu 2019. iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je tražio utočište sedam godina ranije usred istrage švedskih vlasti o tvrdnjama o seksualnom nedoličnom ponašanju koje je on dugo negirao i koje su kasnije odbačene. Južnoamerička nacija Ekvador opozvala mu je politički azil nakon optužbi Vlade SAD-a.

Uprkos njegovom hapšenju i zatvaranju od strane britanskih vlasti, napori SAD-a za ekstradiciju su zaustavljeni prije sporazuma o priznanju krivice.

Britanski sudija je 2021. odbacio zahtjev SAD-a za ekstradiciju 2021. godine na osnovu toga što će se Assangea vjerovatno ubiti ako bude držan u teškim zatvorskim uslovima u SAD-u. Viši sudovi su poništili tu odluku nakon što su od SAD-a dobili uvjeravanja o njegovom tretmanu. Britanska vlada potpisala je nalog o ekstradiciji u junu 2022.

Zatim, prošlog mjeseca, dvoje sudija Višeg suda presudilo je da Assange može da uloži novu žalbu na osnovu argumenata o tome da li će dobiti zaštitu slobode govora ili će biti u nepovoljnijem položaju jer nije državljanin SAD-a. Datum ročišta je tek trebalo da bude određen.

Šta će zahtijevati dogovor?

Assange će morati da se izjasni krivim za krivično djelo po Zakonu o špijunaži za zavjeru radi nezakonitog pribavljanja i širenja povjerljivih informacija u vezi sa nacionalnom odbranom Sjedinjenih Država, navodi se u pismu Sekretarijata za pravosuđe podnijetom federalnom sudu.

Umjesto da se suoči sa zatvorskom kaznom u SAD-u, očekuje se da će se vratiti u Australiju nakon izjašnjavanja o krivici i izricanja presude. Taj postupak zakazan je za srijedu ujutro po lokalnom vremenu na Sajpanu, najvećem ostrvu Sjevernih Marijanskih ostrva.

Saslušanje se održava tamo zbog Asaangeovog protivljenja putovanju u kontinentalni dio SAD-a i blizine suda Australiji.

U ponedeljak uveče je napustio britanski zatvor pred sudsko saslušanje za koje se očekuje da će rezultirati njegovim puštanjem na slobodu.

Da li je ovaj slučaj povezan sa izborima 2016. godine?

Nije, ali osim interakcije sa Manningovom, Assange je dobro poznat po ulozi WikiLeaksa na predsjedničkim izborima 2016, kada je objavio ogromnu tranšu demokratskih mailova za koje savezni tužioci kažu da su ih ukrali ruski obavještajni operativci.

Zvaničnici su rekli da je cilj bio naštetiti izbornim naporima demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i podstaći njenog republikanskog kandidata Donalda Trumpa, koji je tokom kampanje rekao: "WikiLeaks, volim WikiLeaks".

Assange nije optužen kao dio istrage specijalnog tužioca Roberta Muellera o vezama između Trumpove kampanje i Rusije. Ali istraga je ipak pokazala neugodnu ulogu WikiLeaksa u promovisanju, kako tužioci kažu, drske kampanje ruskog miješanja u izbore.

Assange je negirao u intervjuu za Fox News koji je emitovan u januaru 2017. da su Rusi bili izvor hakovanih mailova, iako je ta poricanja osporava Malerova optužnica iz 2018. protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG