Linkovi

Nestala podmornica koja turistički obilazi olupinu Titanika, potraga u toku


Digitalni prikaz olupine Titanika, 18. maj 2023 (Foto: Atlantic/Magellan)
Digitalni prikaz olupine Titanika, 18. maj 2023 (Foto: Atlantic/Magellan)

Podmornica za turističke obilaske olupine Titanika nestala je u obalama jugoistočne Kanade, objavila je privatna kompanija u čijem je vlasništvu plovilo.

Kompanija "OceanGate Expeditions" navela je da "mobilisala sve kapacitete" da spasi ljude u podmornici. Nije još objavljeno koliko ljudi se vodi kao nestali. Američka obalska straža nije odmah odgovorila na upit Reutersa za komentar. Mediji su objavili da je Obalska straža već pokrenula misiju spasavanja.

Dejvid Konkenon, savjetnik u kompaniji, naveo je da je "Oceangate" izgubio kontakt sa podmornicom u nedelju ujutru. U emailu agenciji AP u ponedeljak popodne istakao je da podmornica ima zalihe vazduha za 96 sati.

"Prošlo je 32 sata od kako je podmornica zaronila", naveo je Konkenon koji je trebalo da bude u podmornici, ali je imao druge poslovne obaveze. Kaže da nadležni pokušavaju sve da stignu što prije na dubinu od 6.000 metara, gdje se vjeruje da je podmornica.

"Puno smo zahvalni za ogromnu pomoć koju smo dobili od nekoliko vladinih agencija i kompanija koje rade u velikim dubinama, u našim naporima da ostvarimo kontakt sa podmornicom", naveo je "OceanGate" u saopštenju.

Olupina Titanika (Foto: Atlantic/Magellan via AP)
Olupina Titanika (Foto: Atlantic/Magellan via AP)

Porodica britanskog milijardera Hejmiša Hardinga saopštila je da je on u podmornici. Njegov pastorak napisao je na Facebooku da je Harding "nestao u podmornici". Poslije je uklonio objavu, navodeći da je razlog poštovanje privatnosti porodice.

Sam Harding se na Facebooku oglasio dan ranije, navodeći da će biti u podmornici. Nije se oglašavao poslije toga.

Ovo je peta "Titanik misija" u ovoj godini, prema sajtu kompanije, trebalo je da se završi u utorak, a počela je prošle nedelje. Ekspedicija košta 250.000 dolara po osobi, počinje u Sent Džonu u Njufaundlendu i plovi ka mjestu gde je Titanik potonuo, navodi se na sajtu "OceanGate". Kako bi posetili olupinu, putnici ulaze u podmornicu Titan, kojoj treba oko 2 sata da zaroni do Titanika.

Britanski putnički brod Titanik potonuo je 1912. u prvom putovanju, nakon što je udario u santu leda. Poginulo je više od 1.500 ljudi. Ova priča ovjekovječena je mnogim knjigama, ali i u filmu iz 1997. "Titanik".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG