Linkovi

Podijeljeni Kongres predstavljat će blokadu za Trumpovu zakonodavnu agendu


Adrian Avella and Mazeda Uddin react during the midterm election night party of Democratic congressional candidate Alexandria Ocasio-Cortez in New York City, Nov. 6, 2018.
Adrian Avella and Mazeda Uddin react during the midterm election night party of Democratic congressional candidate Alexandria Ocasio-Cortez in New York City, Nov. 6, 2018.

Demokrate su povratile kontrolu nad Predstavničkim domom SAD na izborima na sredini predsjedničkog mandata, održanim u utorak, dok su republikanci sačuvali kontrolu Senata, što stvara podijeljeni Kongres koji će predstavljati blokadu za Trumpovu zakonodavnu agendu u naredne dvije godine.

Rezultat, koji se očekuje, takođe predstavlja makar djelimični prijekor Trumpu, koji je održao veliki broj mitinga širom zemlje kako bi podržao republikanske kandidate i koji je iznova i iznova ponavljao da su izbori ključno važan referendum o njegovoj politici.

​"Danas je to pitanje demokrate ili republikanci, pitanje je obnove ustavne kontrole i balansa prema Trumpovoj administraciji", rekla je demokratska liderka Nancy Pelosi iz Kalifornije tokom pobjedničkog govora u sjedištu Demokratske stranke u Washingtonu.

Uz kontrolu Predstavničkog doma, po prvi put u osam godina, demokrate

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

mogu da učine više od pukog nadziranja Trumpovih zakonodavnih prioriteta. Takođe će biti u poziciji da provjeravaju svaki predsjednički eksces, preuzimajući liderstvo nad ključnim komitetima Doma koji imaju snažne istražne moći.

Neke demokrate su najavile da će istraživati da li je Trump u bilo kakvom ličnom ili finansijskom konfliktu interesa, kroz zahtjev za uvid u njegov povraćaj poreza i uvid u njegove finansijske i poslovne interese, kao i veze njegove kampanje iz 2016. sa Rusijom.

Predsjednik SAD Donald Trump pozdravlja pristalice dok pristiže na predizborni miting u Wayneu, Indiana, 5. novembra 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump pozdravlja pristalice dok pristiže na predizborni miting u Wayneu, Indiana, 5. novembra 2018.

"To je kritična provjera Trumpa", kaže analitičar sa Univerziteta u Virginiji, Larry Sabato. "Veliki zakoni sa ideološkim potpisom, lijevim ili desnim, neće proći naredne dvije godine. Demokrate sada imaju moć da istražuju, pa Trump i njegova administracija mogu da očekuju istrage, prije nego što će biti zaštićeni Predstavničkim domom".

Ali, očuvanjem kontrole u Senatu, republikanci su sačuvali mogućnost da potvrđuju Trumpove sudijske nominacije. Republikanski senat takođe može da spriječi Kongres u pokušaju da Trumpa smijeni sa funkcije, ukoliko demokratski kontrolisani Dom odluči da krene ka proceduri impičmenta, kao što su neki najavljivali.

"Plavi talas" u Predstavničkom domu

Iako se glasovi i dalje broje, demokrate bi prema projekcijama trebalo da dobiju preko 30 mjesta u Predstavničkom domu, što je 23 mjesta više od potrebne većine. To je u skladu i sa mnogim predizbornim istraživanjima i analizama koje su predvidele "plavi talas", odnosno veliku pobjedu demokrata.

Demokrate su igrale naveliko na koaliciju glasova manjina, mladih ljudi i onih u urbanim i prigradskim glasački nestabilnim distriktima, u kojima su mnogi bili nezadovoljni Trumpovim liderstvom i grubim jezikom spram migranata i manjina.

"Demografska kriza je konačno dostignuta", kaže Evan Siegfried, republikanski analitičar. "I to na način koji je brutalan i koji desetkuje Demokratsku stranku".

Taj trend je bio evidentan u virginijskim predgrađima Washingtona DC, gde je Jennifer Wexton, pravnica i državna senatorka, porazila republikansku protivkandidatkinju, predstavnicu Barbaru Comstock.

Demokratkinja Jennifer Wexton govori tokom izborne noći na proslavi nakon pobjede, u Dulles, Virginija, 6. novembra 2018.
Demokratkinja Jennifer Wexton govori tokom izborne noći na proslavi nakon pobjede, u Dulles, Virginija, 6. novembra 2018.

U New Jerseyju, demokratkinja Mikie Sherrill, bivša mornarička pilotkinja i novajlija u politici, pobedila je republikanca Jaya Webbera, osvojivši mjesto koje su republikanci držali preko tri decenije.

Iako su istraživanja javnog mnijenja pokazala da su zdravstvena zaštita i ekonomija bili glavne teme za glasače, Trump je uvijek bio na umu birača.

CNN-ova izlazna anketa pokazala je da 55 odsto glasača ne odobrava Trumpove akcije, dok ih 44 odsto podržava. Nadalje, 56 odsto ispitanika misli da je zemlja na pogrešnom putu, dok samo 41 odsto smatra da je put pravi.

Republikanci zadržavaju Senat

Međutim, republikanci su obezbjedili najmanje većinu od 51 naspram 49 Senatu, uz očekivanje da će osvojiti još neko mjesto prije proglašavanja konačnih rezultata.

Mjesta u Senatu za četiri države i dalje su bila nepoznata do srijede ujutro. Trka je tijesna u Montani, Arizoni i Floridi gdje republikanski kandidati imaju blagu prednost. Izbori u Misisipiju će biti održani 27. novembra.

Bijela kuća je saopštila rano u srijedu da je Trump pozvao predstavnika većine u Senatu, Mitcha McConnella, kako bi mu "čestitao istorijski dobitak u Senatu". Trump je takođe govorio sa odlazećim predsedavajućim Predstavničkog doma, Paulom Ryanom, koji se povlači u januaru, kao i Pelosi.

Trump je proslavio objavom na Twitterom: "Ogroman uspjeh noćas. Hvala vam svima".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG