Linkovi

Projekcije: Najmasovniji i najskuplji izbori do sada


Glasačko mjesto
Glasačko mjesto

Po prvi put do sada, dvije muslimanke useljeničkog porijekla izabrane za zastupnice u Zastupničkom domu Kongresa. To su Ilhan Omar (Minnesota) i Rashida Tlaib (Michigan), obje predstavnice Demokratske stranke.

Nakon nešto manje od tri sata od zatvaranja biračkih mjesta na više područja u američkim saveznim državama duž istočne, atlantske obale, poznati su i prvi pobjednici izbora za novi saziv Kongresa, 116-og po redu.

To su ponovo izabrani senatori Ben Kardin (Maryland), Tim Kaine (Virginia), Amy Klobuchar (Minnesota) i Elizabeth Waren (Massachusetts). Republikanac Mike Brown (Indiana) dobio je više glasova od Demokrate Joe Donnelly-a. Republikanka Marsha Blackburn biće prva žena-senatorica izabrana u saveznoj državi Tennessee.

Ilhan Omar
Ilhan Omar

U trenutku kada nastaje ovaj tekst (oko 22 sata po istočno-američkom veremnu) zna se i da su, po prvi put do sada, dvije muslimanke useljeničkog porijekla izabrane za zastupnice u Zastupničkom domu Kongresa.

To su Ilhan Omar (Minnesota) i Rashida Tlaib (Michigan), obje predstavnice Demokratske stranke.

Obzirom da je glasanje još uvijek u toku u saveznim državama na američkom zapadu (tri sata manje nego na istočnoj obali) nije nimalo uputno procjenjivati u ovom trenutku ko će biti uspješniji, Demokrati ili Republikanci.

Ono što je izvjesno su dvije „sitnice“ – izbori bi mogli po odzivu birača biti najmasovniji do sada, a po novcu uloženom u predizborne kampanje su rekordni.

Realno je pretpostaviti da će izlaznost američkih državljana sa pravom glasa

Rashida Tlaib
Rashida Tlaib

na birališta biti vrlo velika, možda i najveća u povijesti izbora za Kongres, na osnovu podataka o prijevremenom glasanju. Više od 30 miliona birača (nikad više do sada) iskoristilo je mogućnost da obavi tu građansku dužnost i prije prvog utorka u novembru.

Da podsjetimo, prvi utorak u novembru je dan u kojem svake dvije godine Amerikanci glasaju za svih 435 zastupnika i jednu trećinu od ukupno stotinu senatora, a svake četvrte godine biraju i predsjednika Sjedinjenih Država.

Na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, birači su se izjašnjavali i o nizu drugih pitanja, vezanih za njihove savezne države, okruge i gradove u kojima žive. Sada su, primjera radi birani ili reizabrani 36 guvernera saveznih država, brojni članovi zakonodavnih tijela u saveznim državama, birani su novi ili potvrđivani dosadašnji članovi okružnih, gradskih, školskih i nekih drugih vijeća.

Na području jednog od lokalnih izbornih distrikta u Miamiu na Floridi jedno od pitanja za glasačkom listu bilo je da li nogometnom klubu Inter Miami CF, čiji je većinski vlasnik bivši engleski reprezentativac David Bekham, prodati povelik komad gradskog zemljišta za gradnju stadiona. Većina birača tog distrikta je glasala „za“ i Bekham je jedan od prvih pobjednika ovih izbora. Na prvu utakmicu tog kluba birači-navijači moraće čekati do 2020. godine kada će klub početi da se takmiči.

Kada je u pitanju novac uložen u finansiranje kampanja kandidata za senatore i zastupnike donirano je, prikupljeno i potrošeno oko 2 i po milijarde dolara, saopšteno je iz Federalne izborne komisije. Koliko su skupe senatorske kampanje govori i podatak da je odlazeći guverner savezne države Florida Rick Scott iz svog džepa uložio 50 miliona dolara za izbor na senatorsku funkciju.

Oni koji su podržavali kandidate Demokratske stranke bili su izdašniji – donirali su preko 400 miliona dolara više od simpatizera Republikanaca.

Najveći dio tog velikog kolača „zgrabili“ su nacionalni i lokalni, javni i privatni televizijski kanali.​

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG