Linkovi

Republikanci gube kontrolu nad Kongresom


Predsjednik Donald Trump nazvao je liderku dosdašnje manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi da joj čestita na pobjedi demokrata u donjem domu Kongresa, tweetovao je njen šef osoblja Drew Hammill.

On je dodao da je predsjednik odao priznanje njenom pozivu na dvostranačku saradnju u njenim komentarima poslije pobjede.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi izjavila je pred pristalicama u Washingtonu: "Zahvaljujući vama, sutra će osvanuti novi dan u Americi."

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Pelosi, veteran američke politike koja je služila kao prva predsjednica Predstavničkog doma od 2007. do 2011. godine izjavila je da ova pobjeda nije stvar demokrata ili republikanaca već da je u pitanju "ponovo uspostavljanje kongresnog nadzora Trumpove administracije."

Demokrate će sada moći da pokrenu brojne istrage predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegove lične finansije i navoda o dosluhu njegovog predsjedničkog štaba sa Rusijom, s ciljem da pobijedi na izborima 2016.

Demokrate su preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa na izborima u sredini mandata predsjednika Trumpa a republikanci će i dalje kontrolisati Senat, dok se prebrojavanje glasova nastavlja širom SAD.

U svom prvom tweetu tokom izborne noći, predsjednik Trump je rezultat republikanaca opisao kao "ogroman uspjeh" i dodao "hvala vam svima."

Loading...

Loading...

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG