Linkovi

Počelo drugo suđenje Čuvarima zakletve za napad na Capitol


Demonstranti lojalni predsjedniku Donaldu Trumpu okupili su se u američkom Kapitolu u Washingtonu 6. januara 2021.
Demonstranti lojalni predsjedniku Donaldu Trumpu okupili su se u američkom Kapitolu u Washingtonu 6. januara 2021.

Nakon što su dvojica lidera Čuvara zakletve proglašena krivim za kovanje zavjere protiv SAD-a, Sekretarijat za pravosuđe počeo je iznošenje dokaza u slučaju još četiri osobe povezane sa ultra-desničarskom ekstremističkom grupom.

Novo suđenje u Washingtonu počinje manje od dvije nedelje nakon što su Stewart Rhodes, osnivač Čuvara zakletve i Kelly Meggs, koji je predvodio njen ogranak na Floridi, osuđeni za pobunjeničku zavjeru, krivično djelo koje su tužioci opisali kao nasilnu zavjeru da se poništi pobjeda predsjednika Joea Bidena.

Optuženi na najnovijem suđenju su Joseph Hackett iz Sarasote u Floridi, Roberto Minuta iz Prospera u Teksasu, David Moerschel iz Punta Gorde, Florida, i Edward Vallejo iz Phoenixa. Oni su optuženi za još nekoliko krivičnih djela, kao dodatak pobunjeničkoj zavjeri.

Dok su presude Rhodesu i Mesgsu bile velika pobjeda za Sekretarijat za pravosuđe, troje Čuvara zakletve optuženih u istom postupku oslobođeni su optužbi za pobunjeničku zaveru. Glavno pitanje na sljedećem suđenju je da li će tužioci uspjeti da ubijede porotu da osudi optuženike nižeg ranga za krivično djelo koje potiče iz perioda građanskog rata.

Pobunjeničku zavjeru je teško dokazati, naročito kada navodna zavjera nije bila uspješna. Rhodes i Meggs su bili prve osobe u više decenija koje su proglašene krivim na suđenju, što može da znači do 20 godina zatvora.

Tužioci će pokušati da ubijede porotnike da su Minuta, Moerschel, Vallejo i Hackett kovali zavjeru sa Rhodsom i ostalima da upotrijebe silu da bi zaustavili prenos predsjedničkih ovlaštenja sa Donalda Trumpa na Bidena.

Vlasti navode da se vrhunac zavjera dogodio 6. januara 2021, kada su Čuvari zakletve napali Capitol zajedno sa stotinama drugih Trumpovih pristalica.

U Rhodseovom slučaju, tužioci su nedjeljama tvrdili da ga Trump nije naveo na impulsivno, mahnito ponašanje 6. januara, već da je došao u Washington u namjeri da zadrži Trumpa na vlasti po svaku cijenu. Nadležni kažu da su Čuvari zakletve raspravljali o svojim planovima nedjeljama prije pobune i sakrili oružje u obližnjem hotelu u Virginiji, u slučaju da je bilo potrebno da podrže njihovu zavjeru.

Ali dok su istražitelji pregledali hiljade poruka koje su poslali Rhodes i njegovi kooptuženi, nijedan nije iznio plan napada na Capitol. Advokati odbrane su to naglasili tokom suđenja, tvrdeći da nikada nije bilo zavjere. Rekli su da "Čuvari zakletve" nisu došli u Washington zbog nasilja, već da osiguraju bezbjednost ljudima kao što je Trumpov saveznik Roger Stone na događajima prije nereda.

Vlasti kažu da su Hackett i Moerschel bili dio prve grupe zajedno s Meggs i Watkinsom koji su ušli u Capitol u vojnoj formaciji. Nekoliko minuta kasnije se kasnije pridružio drugoj „gomili” koja je silom ušla unutra, dok je policija očajnički pokušavala da brani zgradu, kažu tužioci.

Vallejo je optužen da je pomogao u koordinaciji timova za brzo reagovanje u Virginiji za koje vlasti kažu da su bili spremni da uđu u prijestolnicu ako je potrebno. Oružje nikada nije raspoređeno.

Tužioci kažu da su na dan nereda, Vallejo i još jedan član tima za brzo reagovanje razgovarali o mogućnosti „gerilskog rata i oružanog sukoba”.

„To je situacija 'uradi ili umri'. Jer ako se izvučemo iz ovoga, a kao rezultat toga nemamo nikakvu promjenu, onda možemo i da odustanemo. Završili smo. Ako ne uradimo nešto sada, gotovi smo”, rekao je Vallejo na jednom podkastu, navele su vlasti.

Još tri pripadnika Čuvara zakletve su priznali krivicu za pobunjeničku zavjeru i pristali da sarađuju sa istražiteljima u nadi da će dobiti manju kaznu. Ali oni nikada nisu pozvani od strane tužioca da svjedoče u Rhodseovom slučaju. Nije jasno zašto ih tužioci nisu primorali da svjedoče i da li bi mogli da svjedoče na najnovijem suđenju.

Očekuje se da će kasnije ovog mjeseca početi još jedno suđenje za pobunu protiv bivšeg nacionalnog predsjednika organizacije Ponosni momci, Enriquea Tarrija i drugih lidera te ekstremističke grupe.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG