Linkovi

Stručna komisija preporučila Pfizer i Modernu umjesto vakcine J&J


Vakcina kompanije J&J odobrena je u SAD u martu 2021.
Vakcina kompanije J&J odobrena je u SAD u martu 2021.

Komisija spoljnih savjetnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u četvrtak je glasala da preporuči Amerikancima da umjesto vakcine Johnson & Johnson​ (J&J) izaberu jednu od druge dvije vakcine dozvoljene u SAD, zbog rijetkih ali ponekad fatalnih slučajeva krvnih ugrušaka povezanih sa J&J vakcinom.

Savjetodavni odbor CDC za imunizaciju jednoglasno je glasao za tu preporuku. CDC još nije donio konačnu odluku.

Slučajevi tromboze sa simptomom trombocitopenije (TTS) koji su obuhvatali krvne ugruške koje prati nizak nivo trombocita, prethodno su prijavljeni kod osoba koje su primile J&J vakcinu. Najviše prijavljenih slučajeva je bilo među ženama mlađim od 50 godina.

CDC je saopštio da je broj takvih incidenata veći nego što se prvobitno procjenjivalo, i kod muškaraca i žena. Najmanje devet osoba je preminulo zbog krvnih ugrušaka u SAD.

Članovi komisije su takođe zaključili da je vakcina J&J manje efikasna u sprječavanju Covida 19 od druge dvije dozvoljene vakcine.

U svojoj prezentaciji pred odborom, glavna naučnica kompanije J&J zadužena za razvoj vakcina navela je da ta vakcina proizvodi snažan i dugotrajan imunološki odgovor organizma poslije samo jedne doze.

„U okolnostima kada se mnogi ljudi ne vrate po drugu dozu ili 'booster', trajnost vakcine Johnson & Johnson​ u jednoj dozi, kao primarnog režima mogla bi da predstavlja ključnu razliku u spašavanju života u SAD i širom svijeta”, rekla je predstavnica kompanije, doktorica Penny Heaton. ​

Vakcina J&J koristi tehnologiju zasnovanu na modifikovanoj verziji adenovirusa da bi pokrenula imunitet kod primalaca, dok druge dvije dozvoljene vakcine koriste tehnologiju takozvane „glasničke” RNK.

Vakcina J&J u jednoj dozi dozvoljena je za hitnu upotrebu u martu. U aprilu, američki regulatori su zaustavili na deset dana podjelu te vakcine kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka.

Jedan naučnik CDC-a izjavio je u četvrtak da se broj smrtnih slučajeva od TTS-a nije smanjio poslije pauze u aprilu.

Značajno manji broj Amerikanaca je primio vakcinu J&J nego druge dvije vakcine. Od više od 200 miliona potpuno vakcinisanih osoba u SAD, oko 16 miliona je dobilo vakcinu J&J, prema podacima CDC-a.

XS
SM
MD
LG