Linkovi

Peter Handke i Olga Tokarčuk dobitnici Nobelove nagrade za književnost


Austrijanac Peter Handke osvojio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, a odgođena nagrada za 2018. godinu pripala je poljskoj autorici Olgi Tokarčuk, objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Handke je osvojio nagradu za 2019. godinu za "za utjecajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva", stoji u izjavi Akademije.

Nagrada za 2018., koja je odgođena za godinu dana nakon što je, Jean-Claude Arnault, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen je u oktobru na dvije godine zatvora, nakon što je osuđen za silovanje, pripala je Olgi Tokarčuk zbog "narativne mašte koja s enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao formu života".

Inače, Frostenson je odstupio, a događaji su pokrenuli krizu u organizaciji koja je uključivala navode o sukobu interesa i propuštanje imena pobjednika za Nobelovu nagradu. Sve to rezultiralo je "smanjenim povjerenjem javnosti u Akademiju".

Peter Handke je 2015. godine dobio nagradu počasnog građana Beograda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG