Linkovi

Protesti i sukobi u američkim gradovima


Protesti u Brooklynu, New York, 30. maj 2020.
Protesti u Brooklynu, New York, 30. maj 2020.

Desetine hiljada demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog okolnosti pod kojima je u gradu Minneaopolisu, u ponedjeljak tokom policijskog privođenja, preminuo nenaoružani Afroamerikanac George Floyd.

Dok većina na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - dio građana primjenjuje nasilje tokom demonstriranja prevrćući i paleći automobile, razbijajući lokale čiju su robu i inventare krali, zbog čega su policijske snage u velikom broju gradova SAD reagovale silom.

Neredi, suzavac i gumeni meci obilježili su još jednu noć u gradovima širom Sjedinjenih Država. Policijski čas bio je na snazi u desetinama gradova širom SAD-a. Od utorka je u 22 grada širom SAD-a uhapšeno 1.669 ljudi, prema podacima AP-a

Vlasti Chicaga zabranile su pristup centru grada, izuzev građanima koji tamo žive i onima koji obavljaju poslove od izuzetne važnosti, dok su pripadnici Nacionalne garde raspoređeni zbog prevencije nasilja koje je obilježilo proteste zbog okolnosti pod kojima je u gradu Minneaopolisu, u ponedjeljak tokom policijskog privođenja, preminuo nenaoružani Afroamerikanac George Floyd.

Gradonačelnica Lori Lightfoot podržala je mirne proteste rekavši da podržava one koji osuđuju smrt Floyda. Međutim, kako je rekla, da bi zaštitila grad saglasila se za raspoređivanjem pripadnika Nacionalne garde.

Ona je poručila da će noćni policijski čas ostati na snazi neodređeno vrijeme. Policija je saopštila da je u subotu uhapšeno 240 ljudi. Šest osoba je ustrijeljeno vatrenim oružjem - a jedna osoba je preminula od nanesenih povreda.

U nekoliko gradova Sjedinjenih Država, u kojima su tokom noći održani nasilni protesti koje je pokrenula smrt nenaoružanog Afroamerikanca Floyda tokom policijskog privođenja u Minneapolisu, u toku su dobrovoljne akcije raščišćavanja nereda ostalog iza sukoba na gradskim ulicama.

Tokom protesta u New Yorku privedeno je 345 ljudi, povrijeđeno je 33 policajaca, dok je 27 policijskih vozila oštećeno.

Gradonačelnik Bill de Blasio izjavio je da ne razmatra uvođenje policijskog časa - u gradu koji je još pod restriktivnim mjerama usljed globalne pandemije koronavirusa.

Krhotine sa gradskih ulica uklanjaju vlasnici biznisa i dobrovoljci u Philadelphiji i Pittsburghu – gradovima u kojima je zbog protesta uveden noćni policijski čas.

Policija u Philadelphiji saopštila je da je u noći između subote i nedjelje privedeno stotinu ljudi.

Njih 43 uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krađu, dok je jedna osoba privedena zbog napada na policajca. U tom gradu je tokom protesta povrijeđeno ukupno 13 policajaca – objavila je policija.

U Pittsburghu su tokom nereda privedene 43 osobe, dok je povrijeđeno četvoro policajaca.

Naoružani pripadnici Nacionalne garde patroliraju ulicama Los Angelesa - pošto je počela akcija raščišćavanja nakon nasilnih protesta koji su se dogodili tokom noći u tom gradu. Demonstranti su se sukobljavali sa policijom, palili policijska vozila i razbijali lokale.

Gradonačelnik Eric Garcetti zatražio je od guvernera Gavina Newsoma aspoređivanje još 500 do 700 prioadnika Nacionalne garde koji bi pomogli lokalnim policijskim snagama grada Los Angelesa koje broje 10.000 ljudi.

Garcetti je pripadnicima Garde u nedjelju prenio da su pozvani kao podrška uspostavljanju mira i bezbjednosti na ulicama grada

Vjerovatni kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD i bivši potpredsjednik Joe Biden osudio je nasilje, ali je i rekao da Amerikanci imaju prava da demonstriraju protiv policijske brutalnosti.

"Demonstrirati protiv takve brutalnosti je pravo i potreba. To je jedna suštinska američka reakcija, ali paljenje gradova i nasumično uništavanje nije. Nasilje koje dovodi gradove u opasnost nije", naveo je Biden u saopštenju.

"Nikada ne treba dozvoliti da čin protestovanja zasjeni razlog zbog kog protestujemo", poručio je on, naglašavajući da to ne bi trebalo da udalji ljude od razloga zbog kog protest treba da bude nastavljen.

Američki sekretar za pravosuđe William Barr kaže da je ogorčenje zajednice o onome što se dogodilo Georgeu Floydu legitimno.

„Odgovornost za njegovu smrt mora se riješiti i to će se rješavati kroz redovan proces našeg krivično-pravnog sustava, kako na državnom tako i na saveznom nivou. Taj sistem radi i kreće se izuzetnom brzinom. Već su podnesene početne optužbe. Taj proces se nastavlja dalje”, navodi Barr.

William Barr i Donald Trump
William Barr i Donald Trump

Kako je naveo Barr, „glasovi o mirnom protestu otimaju se nasilnim radikalnim elementima”.

„Grupe vanjskih radikala i agitatora koriste situaciju kako bi izvršili svoj poseban i nasilni program”, kaže Barr u pismenoj izjavi.

Prema njemu, čini se da se nasilje na mnogo mjesta planira, organizira i upravlja anarhističkim i krajnje lijevim ekstremistima i od mnogi putuju iz jedne u drugu državu kako bi promovirali nasilje.

Barr poručuje da se mora uspostaviti red i zakon na ulicama.

Vlasti u Minneapolisu, saopštile su da su uspjele da zaustave nasilne proteste u kojima su uništeni dijelovi grada. Policija i pripadnici Nacionalne garde sukobili su se sa demonstrancima koji su, peti dan za redom, izašli na ulice uprkos policijskom času. Grupa demonstranata krenula je ka centru grada kada je policija ispalila suzavac i gumene metke. Demonstranti su se odmah razišli.

Stanje u Minneapolisu više ni na koji način nije povezano sa smrću Džordža Flojda”, rekao je guverner te države Tim Walz. “Ovdje se radi o napadu na civilno društvo, zastrašivanje i urušavanje naših znamenitih gradova", rekao je on.

Protesti u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

U Washingtonu, upućena je Nacionalna garda pošto su se stotine demonstranata okupile na nacionalnom molu, druge večeri protesta. Tokom noći zapaljena je zgrada u centru Washingtona, u neposrednoj blizini istorijskog hotela Hay Adams.

Ranije tokom dana, demonstranti su se okupili ispred Sekretarijata za pravosuđe, a zatim su krenule ka zgradi američkog Kongresa, uzvikujući "Životi crnaca su važni" i "Ne mogu da dišem", riječi koje je Floyd izgovorio dok mu je policajac više od osam munuta držao koljeno na vratu.

Mnogi su se na kraju okupili ispred Bijele kuće, gdje ih je sačekala policija sa oklopima, a na demonstrante je ispaljen i suzavac. Neki učesnici protesta su povremeno gurali bezbjednosne barijere.

Protesti ispred Bijele kuće
Protesti ispred Bijele kuće

Predsjednik Dobald Trump, koji je proveo veći dio dana na Floridi gdje je pratio lansiranje rakete SpaceX, sletio je na travnjak Bijele kuće u predsedničkom helikopteru i ušao u rezidenciju bez obraćanja novinarima. Iz Bijele kuće je tweetovao, pozdravljajući oštre mjere snaga za sprovođenje zakona širom zemlje.

Pozdravio je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde u Minneapolisu i poručio da se policiji u New Yorku mora dozvoliti da radi svoj posao.

Ispred Bijele kuće se protestovalo i u petak, kada su neki demonstranti pokušali da uklone barijere koje je postavila Tajna služba, a predsjednik Trump je u subotu ujutro tweetovao da bi učesnike protesta, da su uspjeli da probiju ogradu Bijele kuće, "dočekali najopakiji psi i najzlokobnije oružje koje je ikada vidio".

Gradonačelnik Nashvillea, u državi Tennessee, proglasio je vanredno stanje nakon što su demonstranti zapalili sudnicu.

Protesti u tom gradu su u početku bili mirni, ali su postali nasilni tokom večeri, kada su učesnici protesta počeli da razbijaju prozore na vladinim zgradama. Policija je odgovorila suzavcem, a guverner savezne države Tennessee je mobilisao je Nacionalnu gardu.

U Chicagu je u subotu oštećeno nekoliko policijskih vozila, dok je najmanje jedno zapaljeno. Policija je palicama udarila više učesnika protesta.

Vlasti u Philadelphiji saopštile su da su mirni protesti kasnije prerasli u nasilje, a da je najmanje 13 policajaca povrijeđeno i da je bilo više požara i pljačkanja radnji u centru grada.

U Talsi, u Oklahomi, poprištu masakra Afromerikanaca 1921. godine kada je ubijeno i do 300 ljudi, demonstranti su blokirali raskrsnice i uzvikivali ime Terensa Kračera, Afroamerikanca kojeg je ubio policajac 2016. godine.

Sukobi policije i demonstranata u Philadelphiji
Sukobi policije i demonstranata u Philadelphiji

U Miamiju, na Floridi, mirni protesti prerasli su u nasilje, nakon što su neki demonstranti zapalili policijska vozila. Prema izjavama očevidaca, policajci su ispalili suzavac i vatromet da bi rastjerali okupljene.

U Tallahassee​ju, takođe na Floridi, kamion je uletio među demonstrante, ali nije bilo teže povrijeđenih. Policija je privela vozača.

U Columbiji, u Južnoj Carolini, novinar lokalne TV stanice povrijeđen je kada je glavna policijska stanica zasuta kamenicama. Nekoliko stotina ljudi učestvovalo je u protestima.

U Los Angelesu, policija je upotrijebila gumene metke da bi rastjerala okupljene. Najmanje jedno policijsko vozilo je uništeno.

U New Yorku, na društvene mreže je postavljen video snimak policajaca kako koriste palice i guraju demonstrante dok hapse okupljene.

U destinama gradovima, od obale do obale SAD, održani su mirni protesti.

U Juneau na Aljasci lokalna policija pridružila se demonstantima tokom skupa ispred velike statue kita na gradskom šetalištu.

“Ne tolerišemo prekomjernu upotrebu policijske sile”, poručio je tamošnji šef policije tokom okupljanja građana od kojih je većina nosila maske i pjevala lokalne melodije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG