Linkovi

Minnesota: Mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svjetskog rata


Protesters stand near a Minnesota National Guard vehicle Friday, May 29, 2020, in Minneapolis.
Protesters stand near a Minnesota National Guard vehicle Friday, May 29, 2020, in Minneapolis.

U Minnesoti je mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, nakon četiri noći povremeno nasilnih protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji su se proširili na ostale američke gradove.

Floyd je preminuo tokom policijske intervencije u Minneapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od 8 minuta držao koljeno na vratu. Policajac Derek Chauvin​ priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.​

Guverner Minnesote Tim Walz rekao je da je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde neophodno zato što "autsajderi" koriste proteste da šire haos i da očekuje da će protesti u subotu veče biti najžešći do sada.

Arhiv - Tim Walz
Arhiv - Tim Walz

"Napadnuti smo. Red mora ponovo da se zavede. Koristićemo punu snagu dobrote i pravičnosti da bi osigurali da se ovo okonča", poručio je Walz i dodao da nasilni protesti "ni na koji način nisu više povezani" sa Floydovom smrću.

Takođe je ustvrdio da vjeruje da su "dobro kontrolisana" grupa spoljašnih agitatora, pojedine grupa koje se zalažu za superiornost bijele rase i narko karteli krivi za neko nasilje u Minneapolisu, ali nije saopštio više detalja. Naglasio je i da 80 odsto uhapšenih nije iz te države.

General Nacionalne garde Jon Jensen rekao je da su sada aktivni svi pripadnici garde, a da će 2.500 biti raspoređeno do podneva.

Predsjednik Donald Trump rekao je da bi vojska mogla da "veoma brzo" rasporedi trupe u Minneapolisu, ako bi njihova pomoć bila zatražena.

In this May 29, 2020, photo, a check-cashing business burns during protests in Minneapolis.
In this May 29, 2020, photo, a check-cashing business burns during protests in Minneapolis.

U tom gradu i obližnjem Saint Paulu, hiljade demonstranata ignorisale su u petak veče policijski čas i prijetnje snažnom policijskom akcijom da bi izašle na ulice, četvrtu noć za redom.

Policija je saopštila da je tokom protesta pucano na policajce, ali da niko nije povrijeđen. Tokom noći su u južnom dijelu grada izbili i požari koji su gorjeli satima, a vatrogasci nisu ponovo mogli da ih gase jer pogođena područja nisu bila obezbjeđena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG