Linkovi

Pet odgovora o lijeku ivermektin


Ivermectine
Ivermectine

Društvenim mrežama i putem Viber grupe "LRNE – ivermektin preporuke" nedjeljama unazad dijele se naučno neutemeljene informacije i savjeti o primjeni lijeka ivermektin (ivermectine), inače veterinarskog farmaceutskog proizvoda.

U objavama se navodi da je taj lijek djelotvoran za liječenje COVID-a 19.

Ono što je dodatno podstaklo da se dezinformacije lako prošire, a lakovjerni u njih brzo povjeruju, jeste taj što su se, kako prenose mediji, u promovisanje lijeka namijenjenog životinjama, uključili i ljekari.

Koje su posljedice za promotere?

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je u utorak, 2. novembra, da će svi oni koji su preporučivali ovaj lijek kao terapiju kod COVID bolesnika, morati da snose posljedice.

"Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lijek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima", naglasio je Lončar.

Do objavljivanja ovog teksta, Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome koliko ljekra je do sada smijenjeno zbog slučaja "ivermektin".

Šta je ivermektin?

Ovaj lijek nije odobren za liječenje COVID bolesnika kako u Srbiji, tako ni u svijetu od bilo koje relevantne zvanične zdravstvene institucije.

Riječ je o sredstvu protiv parazita širokog spektra, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Iako je primarno veterinarski lijek, samo u konkretnim slučajevima, koristi se i u humanoj medicini.

Tako ga je američka Služba za hranu i lijekove (FDA) odobrila za upotrebu kod ljudi za liječenje određenih vrsta parazita, poput onih koji izazivaju onkocercijazu odnosno riječno sljepilo, zarazu koju prenosi određena vrsta riječne muhe.

Odobren je i za liječenje šuge, ali i kao sredstvo za smirivanje rozacee, problema specifičnog kapilarnog crvenila kože.

Kod životinja, ovaj lijek najčešće se koristi za liječenje od glista. Prepisuje se životinjama, a proizvodi se u različitim oblicima – tablete, mast ili tečnost.

Otkud ideja da liječi COVID-19?

Istraživanja o efektima ivermektina u liječenju virusa pojavljivala se u pojedinim studijama i prije pandemije korona virusa. Ispitivan je njegov efekat na zika virus, ali su relevantne zdravstvene institucije u Sjedinjenim državama i Evropi utvrdile "nedostatak efikasnosti ovog lijeka za prevenciju smrtonosne infekcije zika virusom". Među njima i američki Nacionalni Institut za zdravstvo (NIH).

S pojavom SARS-CoV-2 virusa, pokrenute su nove studije. Prema informacijama NIH, trenutno je u toku nekoliko kliničkih ispitivanja, ali nijedno od njih do sada nije dokazalo da bi ovaj lijek smio da se koristi za liječenje COVID-19.

Sličnu informaciju objavio je i američki FDA koji navodi da trenutno dostupni podaci ne pokazuju da je antiparazitski lijek efikasan protiv korona virusa uz napomenu da uzimanje velikih doza ivermektina može biti veoma opasno.

Koje su opasnosti od lijeka?

Osip, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, oticanje lica ili ekstremiteta, vrtoglavica ili nagli pad pritiska, neke su od nuspojava lijeka, navodi FDA.

Agencija za hranu i lijekove SAD još početkom godine dobila je više izvještaja o COVID pacijentima kojima je bila potrebna pomoć, uključujući i hospitalizaciju, nakon što su se samoinicijativno liječili ivermektinom.

FDA također skreće pažnju i da se lijekovi za životinje razlikuju od onih za humanu upotrebu jer je koncentracija lijeka koji liječi životinje poput konja ili krava mnogo jači.

Sa problemima o pogrešnoj upotrebi ivermektina suočavaju se brojne države u svijetu. Britanski BBC baveći se ovom problematikom, navodi da se za više od trećinu od ukupno 26 velikih studija o upotrebi lijeka za COVID pokazalo da "ima ozbiljne greške ili znake potencijalne prevare", te da nijedan od ostalih ne pokazuje ubjedljive dokaze o efikasnosti.

Kako se u svijetu bore protiv zloupotrebe ivermektina?

U cilju da suzbije nelegalno izdavanje i korištenje lijeka, američki FDA osnovao je radnu grupu koja generalno prati sve lažne proizvode za liječenje COVID-19.

Ova agencija kontaktirala je i prodavce kako bi se lakše pratile online prodavnice koje prodaju lažne ili nedozvoljene proizvode.

FDA i Federalna trgovinska komisija (FTC) izdaju pisma upozorenja kompanijama koje krše savezni zakon predstavljajući tako rizik po zdravlje pacijenata prodajom neodobrenih proizvoda uz lažne tvrdnje o pozitivnim efektima liječenja COVID-a, navodi Agencija za hranu i lijekove SAD.

XS
SM
MD
LG