Linkovi

Srbija: Smijenjeni ljekari koji su preporučivali lijek Ivermektin


Arhiv - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar
Arhiv - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je 2.novembra da su ljekari koji su preporučili ili prepisali lijek Ivermektin za liječenje Covida već smijenjeni sa svojih radnih mjesta.

"Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima", naglasio je Lončar na konferenciji za medije povodom godinu dana Vlade Srbije.

On je rekao da će se smatrati da ljekari koji preporučuju upotrebu tog lijeka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posljedice.

Preporuke za liječenje COVID-19 Ivermektinom širile su se preko grupe na društvenoj mreži Viber, a mediji u Srbiji su izvijestili da su i pojedini ljekari bili dio grupe koja je neregisrtrovani lijek preporučivala građanima oboljelim od Covida.

Lončar je pozvao i medije u Srbiji da ne izvještavaju o antivakserima u Srbiji, jer je to "ono što oni i žele".

"Ako mediji ne daju prostora antivakserima, videće se pozitivan rezultat. Ne dajte im da se pojave, jer je njima samo to interesantno", rekao je ministar.

Ivermektin je lijek koji je u Srbiji registrovan za liječenje životinja, ne za ljudsku upotrebu.

U svijetu postoji registrovana verzija Ivermektina za ljudsku upotrebu, a direktorica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije Sanja Radojević Škondić upozorila je ranije da taj lijek nije u protokolu liječenja COVID-19 - da ga nije registrovala ni Američka agencija za hranu i lijekove, niti ga Svjetska zdravstvena organizacija priznaje kao dio protokola liječenja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG