Linkovi

Pentagon: Ruski maligni uticaj na Evropu


Pogled na zgradu Pentagona u Washingtonu
Pogled na zgradu Pentagona u Washingtonu

U izvještaju se analiziraju tehnike „hibridnog ratovanja“ koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj uticaj u Evropi.

Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, miješa se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izvještaju Pentagona (Ministarstva odbrane SAD-a) "Ruske strateške namjere" iz maja 2019. godine koji je objavio američki portal Politico.

Kada je riječ o uticaju Rusije na Balkanu, ukazano je na zavisnost država od uvoza ruskog gasa. U izvještaju se navodi da trinaest istočnoevropskih zemalja uvozi 75 odsto ili više prirodnog gasa (od ukupne potrebne količine gasa) iz Rusije i "mnoge od tih zemalja nemaju domaću proizvodnju prirodnog gasa".

"Rusija koristi ovu zavisnost kao sredstvo da utiče na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD-a ili kažnjavanja država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima", piše u izvještaju.

U izvještaju Pentagona se takođe ističe da Moskva ima sposobnost da promoviše društvene podele na Zapadu, slabi civilno društvo i podriva višestranačje u Evropi. Jedan od mogućih odgovora SAD-a na uticaj Rusije je promovisanje "političke i ekonomske liberalizacije". Između ostalog, kako se navodi, SAD mora promovisati inkluziju, toleranciju i širok spektar ljudskih prava širom Evrope.

"Evropska unija bi se mogla ohrabriti da podstakne liberalizaciju tako što bi ponudila više specifičnih opcija za članstvo državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni (velikim dijelom i zbog zamora od proširenja unutar EU)", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina – da se povrati i obezbjedi uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status "velike sile" u svijetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspješan posrednik "u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom svijeta".

Izvještaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje "dijele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti" i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, cyber prostora i svemira.

Portal Politico navodi da izvještaj ukazuje da "podijeljena SAD ne uspijeva da se suprotstavi naporima Moskve da potkopa demokratiju".​

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG