Linkovi

Pentagon kaže da je Rusija lansirala moguće svemirsko oružje na put američkom satelitu


Pentagon u Arlingtonu, Virdžinija, 2. marta 2022. Pentagon kaže da je Rusija lansirala vjerovatno svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti kao satelit američke vlade.
Pentagon u Arlingtonu, Virdžinija, 2. marta 2022. Pentagon kaže da je Rusija lansirala vjerovatno svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti kao satelit američke vlade.

Rusija je lansirala vjerovatno svemirsko oružje i rasporedila ga u istoj orbiti kao satelit američke vlade, saopštio je Pentagon.

"Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koje procjenjujemo da je vjerovatno oružje za koje se pretpostavlja da je sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je glasnogovornik Pentagona, general major Pat Ryder na brifingu za novinare kasno u utorak.

Rusko "kontrasvemirsko oružje" lansirano 16. maja raspoređeno je "u istu orbitu kao i satelit američke vlade", rekao je.

Rayder je dodao da će Washington nastaviti da prati situaciju i da je spreman da zaštiti svoje interese.

"Imamo odgovornost da budemo spremni da zaštitimo i branimo domen, svemirski domen, i da obezbijedimo stalnu i neprekidnu podršku združenim i kombinovanim snagama", rekao je on.

Ranije u utorak, Moskva je optužila Sjedinjene Države da nastoje smjestiti oružje u svemir nakon što je Washington stavio veto na ruski prijedlog o neširenju nuklearnog oružja u Ujedinjenim narodima.

"Oni su još jednom pokazali da njihovi istinski prioriteti u oblasti svemira nisu usmjereni na to da svemir bude bez oružja bilo koje vrste, već da smjeste oružje u svemir i pretvore ga u arenu za vojnu konfrontaciju", glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je rekla u saopštenju.

Svjetske sile su posljednjih mjeseci razmijenile više optužbi da pokušavaju "naoružati" svemir.

Oni su predložili suparničke prijedloge za neširenje u Ujedinjenim nacijama kao dio svađe.

Rusija je prošlog mjeseca stavila veto na američku inicijativu, dok su prijedlog Moskve blokirale Sjedinjene Države, Britanija i Francuska na glasanju u ponedjeljak.

Američki izaslanik Robert Wood rekao je da ruski prijedlog, kojim se sve zemlje pozivaju da "preduzmu hitne mjere kako bi za sva vremena spriječile postavljanje oružja u svemir", odvlači pažnju.

Rekao je da je rusko "vjerovatno" protusvemirsko oružje "vjerovatno sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti".

"Rusija je postavila ovo novo protusvemirsko oružje u istu orbitu kao satelit američke vlade", rekao je on u izjavi uoči glasanja u ponedjeljak.

"Rusko lansiranje 16. maja uslijedilo je nakon prethodnih lansiranja ruskih satelita vjerovatno protiv svemirskih sistema u nisku Zemljinu orbitu 2019. i 2022. godine."

Bijela kuća je u februaru saopštila da Rusija razvija antisatelitsko oružje, čije je postojanje potvrđeno nakon što su zakonodavci upozorili na neodređenu, ali ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

XS
SM
MD
LG