Linkovi

Pentagon razmješta snage blizu Sudana


Prazna ulica u Kartumu u Sudanu, 18. aprila 2023. (AP Photo/Marwan Ali)
Prazna ulica u Kartumu u Sudanu, 18. aprila 2023. (AP Photo/Marwan Ali)

Pentagon razmješta vojne snage blizu Sudana da bi pomogao evakuaciju osoblja Američke ambasade u Kartumu ukoliko bude potrebe, usljed eskalacije nasilja između dvije zaraćene strane u ovoj afričkoj zemlji.

Komanda američkih snaga u Africi nadgleda situaciju u Sudanu i sprema opsežan plan za svaki mogući scenario, navodi se u saopštenju Sekretarijata za odbranu.

"Zbog bezbjednosnih uslova, ne možemo da spekulišemo o mogućim budućim operacijama", dodaje se u saopštenju.

Najmanje 330 ljudi je ubijeno a oko 3.200 je ranjeno od kada su 15. aprila počele borbe između vladinih i naoružanih opozicionih snaga u Sudanu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Washington je pozvao obje strane da obustave nasilje i vrate se pregovorima, navodeći da su dva najviša generala u državi dužna da obezbijede zaštitu civila i osoba koje ne učestvuju u bitkama.

Borbe dvije strane su počele u subotu nakon rastućih tenzija oko političke budućnosti države i planova da se naoružana opozicija integriše u državnu vojsku.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je zbog bitaka zabranjeno kretanje u glavnom gradu, što je problem za ljekare i ostale zdravstvene radnike.

XS
SM
MD
LG