Linkovi

USAGM: Novinari Glasa Amerike i Slobodne Evrope špijunirani putem Pegaza


Američka Agencija za globalne medija (USAGM) je ogorčena zbog izvještaja da je više od 180 novinara - uključujući Glas Amerike (VOA) i Radio Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE / RL) – navodno bilo meta sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase.

"Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo", rekla je Kelu Chao, vršiteljica dužnosti izvršnog direktora USAGM

"Ova zlouporaba mora prestati, a novinari moraju biti zaštićeni."

Istraga konzorcijuma medija nazvanog Projekt Pegaz otkrila je da je špijunski softver namijenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti korišten za pokušaj hakiranja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih dužnosnika.

Špijunski alat, nazvan Pegaz, razvila je izraelska kompanija NSO Group. Washington Post, koji je dio konzorcijuma, izvijestio je da je među ciljanim novinarima bilo nekolicina iz VOA-e.

A novi izvještaj Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji, koji je takođe dio konzorcijuma, kaže da azerbejdžanska vlada koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet trenutnih i bivših dopisnika RFE/RL. Među njima je Khadija Ismayilova, bivša šefica biroa RFE/RL u Bakuu i jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki te države.

Istragu je koordinisala neprofitna organizacija sa sjedištem u Parizu, Forbidden Stories uz tehničku podršku sigurnosnog laboratorija Amnesty Internationala.

XS
SM
MD
LG