Linkovi

Globalna istraga: Zlonamjernim softverom špijunirani novinari, aktivisti, disidenti


Aktivisti za ljudska prava, novinari i advokati širom svijeta na meti su telefonskog malwarea koji je autoritarnim vladama prodala izraelska nadzorna kompanija NSO, prenose mediji u svijetu.

Sa liste više od 50.000 brojeva mobilnih telefona, koju su dobili pariska neprofitna organizacija Zabranjene priče i grupa Amnesty International, i podijelili je sa 16 medijskih organizacija, novinari su identifikovali više od 1.000 pojedinaca u 50 zemalja koje su navodno klijenti NSO izabrali za potencijalni nadzor.

Među njima je 189 novinara, više od 600 političara i državnih zvaničnika, najmanje 65 rukovodilaca u privredi, 85 boraca za ljudska prava i nekoliko šefova država, navodi Vašington post, član međunarodnog konzorcijuma.

Kuće za koje rade novinari su AP, Reuters, CNN, Wall Street Journal, Mond i Financial Times.

Grupa Amnesti navodi da su njeni forenzički istraživači utvrdili da je vodeći špijunski softver Grupe NSO uspješno instaliran na telefon turske novinarke Hatidže Čengiz, vjerenice ubijenog novinara Washington posta Džamala Kašogija, svega četiri dana nakon što je likvidiran u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine. Kompanija je prethodno dovođena u vezu sa špijuniranjem Kašogija.

Grupa NSO je demantovala da su podaci na kojima se zasniva izvještaj procurili sa njenih servera, navodeći da "takvi podaci nikada nisu postojali" ni na jednom od njenih servera.

Ta kompanija je navela da je izvještaj "pun pogrešnih pretpostavki" i ponovila da softver prodaje jedino vlastima, za upotrebu protiv terorista i najvećih kriminalaca.

Kritičari te tvrdnje nazivaju neiskrenim i ukazuju na problem gotovo potpunog nedostatka regulacije privatne globalne industrije nadzora, prenosi Beta pozivajući se na AP.

XS
SM
MD
LG