Linkovi

Američke diplomate nastavljaju neke aktivnosti u Ukrajini


Arhiv- Zgrada ambasade SAD u Kojevu, 12. februara 2022. (Foto: AP/Andrew Kravchenko)
Arhiv- Zgrada ambasade SAD u Kojevu, 12. februara 2022. (Foto: AP/Andrew Kravchenko)

Otpravnica poslova američke ambasade u Kijevu Kristina Kvien izjavila je da bi SAD uskoro mogle da ponovo otvore svoje diplomatsko predstavništvo u Ukrajini.

Na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine, Kvien je rekla da SAD i dalje čekaju na odluku profesionalaca iz sektora bezbjednosti prije ponovnog otvaranja ambasade.

"Kada nam kažu da možemo da se vratimo, vratićemo se se", rekla je ona.

Kvien je rekla da će američke diplomate početi da obavljaju jednodnevna putovanja u Kijev tokom naredne dvije nedjelje.

"Uzbuđeni smo što se vraćamo i nastavićemo napore da učinimo sve u našoj moći ovdje na terenu da pomognemo Ukrajini da pobijedi u ovom ratu", rekla je ona. "Mislim da je naša poruka Rusiji da nije uspjela. Ukrajina se i dalje drži."

Američka ambasada u Kijevu zatvorena je skoro dvije nedjelje prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

U nedjelju, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će neke američke diplomate početi da dolaze u Lavov, na zapadu zemlje.

Neposredno prije vijesti o nastavku američkih diplomatskih aktivnosti u Ukrajini, dogodilo se nekoliko posjeta visokih američkih zvaničnika toj zemlji, uključujući i dolazak predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Neke informacije u ovom izvještaju preuzete su od agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG