Linkovi

Palmer: Neotvaranje pregovora sa S. Makednijom i Albanijom „istorijska greška” EU


Matthew Palmer i Aleksandar Vučić na konferenciji za medije, Beograd, 4. novembar 2019.
Matthew Palmer i Aleksandar Vučić na konferenciji za medije, Beograd, 4. novembar 2019.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom da je zadovoljan sadržajem susreta ali nije otkrivao mnogo detalja.

Rekao je da je razgovor bio otvoren i iskren ali da mu „pristojnost kao domaćina nalaže da javnosti ne otkriva baš sve”. Predsjednik Srbije takođe je rekao i da očekuje da će uskoro, kako se izrazio, za dva ili tri mjeseca, biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

„Želimo da dijalog bude ozbiljan i da vodi ka kompromisnom rešenju. Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za ponižavanje sebe i svog naroda. I svog naroda na Kosovu i naroda u celini. Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne zahteve, niti ono što znamo da niko neće prihvatiti, zato smo pominjali kompromis”, rekao je Vučić.

Poručio je da „greše i oni među Albancima i u delu međunarodne zajednice koji smatraju da je moguće da se pritiskom Srbija natera da prihvati bilo šta suprotno svojim nacionalnim interesima, jer je tako nešto nemoguće”.

Matthew Palmer se na konferenciji za novinare obratio na srpskom, a prva poruka bila je u vezi sa regionom.

Otvoreno je poručio da je odluka Evropske unije da ne dodjeli datum za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji „istorijska greška”.

„To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka regionu”, rekao je Palmer na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je da SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i da će raditi na tome da ubijede lidere EU u to pre samita u Zagrebu u maju sljedeće godine.

Odgovarajući na pitanje novinara Palmer je rekao je da je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u vladi Kosova.

„Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova ali je važno i da se poštuju rezultati izbora”, poručio je on.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima, pa i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces.

Predsjednik Srbije je poručio i da Srbija želi da intenzivira bilateralne odnose sa SAD.

„Koristim priliku da još jednom pozovem američkog predsednika Donalda Trumpa da poseti Srbiju. Nijedan američki predsednik od Jimmyja Cartera 1980. godine nije posetio Srbiju i to bi bio snažan impuls razvoju naših odnosa”, rekao je Vučić.

Palmer je došao u Beograd nakon što je prethodno posjetio Prištinu i Skoplje, gdje se sastao sa tamošnjim zvaničnicima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG