Linkovi

Palmer: SAD ponovo fokusirane na Zapadni Balkan


FILE - Matthew Palmer, U.S. State Department Director for South Central European Affairs speaks during an interview with Reuters in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
FILE - Matthew Palmer, U.S. State Department Director for South Central European Affairs speaks during an interview with Reuters in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

Novoizabrani zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD, Matthew Palmer, ocijenio je danas da "njegovim imenovanjem SAD poručuju da su ponovo fokusirane na region Zapadnog Balkana" i "da nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti", saopštila je Vlada Crne Gore nakon susreta visokog američkog diplomate sa premijerom Duškom Markovićem u Podgorici.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore navodi da tokom sastanka u Podgorici Palmer crnogorskom premijeru rekao i da je Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu, kao i da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

Crnogorski premijer pozdravio je odluku o imenovanju Palmera za izaslanika SAD za Zapadni Balkan i nazvao “ohrabrujućom” odluku Vlade SAD da se ponovo fokusira na Zapadni Balkan, ocjenjujući da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona.

„Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti Vi kao odličan poznavalac Balkana“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore američkom diplomati.

Prema navodima saopštenja, "u razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u cjelini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku"

"To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je Marković, koji je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu, uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate. "U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija".

Na interesovanje američkog diplomate o političkom dijalogu o narednim izborima, predsjednik Marković je rekao da je Vlada Crne Gore "posvećena uspjehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG