Linkovi

Objašnjenje: Kobne poplave u Pakistanu imaju obilježja zatopljenja


Army troops evacuate people from a flood-hit area in Rajanpur, district of Punjab, Pakistan, Aug. 27, 2022. Officials say flash floods triggered by heavy monsoon rains across much of Pakistan have killed nearly 1,000 people and displaced thousands more si
Army troops evacuate people from a flood-hit area in Rajanpur, district of Punjab, Pakistan, Aug. 27, 2022. Officials say flash floods triggered by heavy monsoon rains across much of Pakistan have killed nearly 1,000 people and displaced thousands more si

Poznate odlike svijeta koji se zagrijava bile su na mjestu: vruće temperature, topliji zrak koji zadržava više vlage, ekstremni vremenski uvjeti postaju divlji, topljenje ledenjaka, ljudi koji žive u opasnosti i siromaštvu.

Poplave imaju sva obilježja katastrofe izazvane klimatskim promjenama, ali je prerano za službeno pripisivanje krivnje globalnom zatopljenju, kaže nekoliko znanstvenika za Associated Press. Dogodilo se to u zemlji koja je malo učinila da izazove zagrijavanje, ali je i dalje pogođena nemilosrdnom kišom.

“Ove godine u Pakistanu je palo najviše padavina u najmanje tri desetljeća. Do sada ove godine kiša pada na više od 780% iznad prosjeka”, rekao je Abid Qaiyum Suleri, izvršni direktor Instituta za politiku održivog razvoja i član pakistanskog Vijeća za klimatske promjene. "Ekstremni vremenski uvjeti sve su češći u regiji i Pakistan nije iznimka."

Ministrica za klimu Sherry Rehman rekla je da je "to bila katastrofa neviđenih razmjera".

Pakistan se “smatra osmom najosjetljivijom zemljom na klimatske promjene”, rekao je Moshin Hafeez, klimatolog iz Lahorea na Međunarodnom institutu za upravljanje vodama. Kiša, vrućina i topljenje ledenjaka faktori su klimatskih promjena na koje su znanstvenici više puta upozoravali.

Dok znanstvenici ističu ove klasične otiske klimatskih promjena, još nisu završili zamršene proračune koji uspoređuju ono što se dogodilo u Pakistanu s onim što bi se dogodilo u svijetu bez zagrijavanja. Ta će studija, koja se očekuje za nekoliko sedmica, službeno utvrditi koliko su klimatske promjene faktor, ako uopće.

"Nedavna poplava u Pakistanu zapravo je rezultat klimatske katastrofe... koja je vrlo velika prijetnja", rekao je Anjal Prakash, direktor istraživanja na indijskom Bharti institutu za javnu politiku. "Vrsta neprestane kiše koja se dogodila ... je bez presedana."

Pakistan je navikao na monsune i pljuskove, ali "očekujemo da će se proširiti, obično tokom tri ili dva mjeseca", rekao je tamošnji ministar za klimu Rehman.

Obično ima pauzi, rekla je, a ne toliko kiše -- 37,5 centimetara (14,8 inča) padne u jednom danu, gotovo tri puta više od nacionalnog prosjeka u posljednja tri desetljeća. “Ni to nije tako dugotrajno. ... Prošlo je osam tjedana i rečeno nam je da bismo mogli vidjeti još jedan pljusak u septembru.”

"Jasno je da je pod utjecajem klimatskih promjena", rekla je Jennifer Francis, klimatska znanstvenica u Woodwell Centru za istraživanje klime u Massachusettsu.

Došlo je do povećanja prosječne količine padavina za 400% u područjima kao što su Baluchistan i Sindh, što je dovelo do ekstremnih poplava, rekao je Hafeez. Najmanje 20 brana je probijeno.

This aerial view shows a flooded residential area after heavy monsoon rains in Balochistan province of Pakistan on Aug. 29, 2022.
This aerial view shows a flooded residential area after heavy monsoon rains in Balochistan province of Pakistan on Aug. 29, 2022.

Vrućina je bila nemilosrdna poput kiše. U maju su u Pakistanu konstantno bile temperature iznad 45 stupnjeva Celzijevih. Vruće temperature više od 50 stepeni Celzija zabilježene su u mjestima poput Jacobabada i Dadua.

Topliji zrak zadržava više vlage -- oko 7 % više po stupnju Celzijusa -- i to na kraju opada, u ovom slučaju u bujicama.

Diljem svijeta "intenzivne kišne oluje postaju sve intenzivnije", rekao je klimatolog Sveučilišta Princeton Michael Oppenheimer. I rekao je da planine, poput onih u Pakistanu, pomažu izbaciti dodatnu vlagu kako prolaze oblaci.

Umjesto samo nabujalih rijeka koje poplavljuju zbog dodatne kiše, Pakistan je pogođen još jednim izvorom bujičnih poplava: ekstremna vrućina ubrzava dugoročno topljenje ledenjaka, a zatim se voda ubrzano spušta s Himalaja u Pakistan u opasnom fenomenu koji se naziva poplava izbijanja ledenjačkih jezera.

"Imamo najveći broj ledenjaka izvan polarnog područja i to utječe na nas", rekao je ministar za klimu Rehman. “Umjesto da se zadrži njihova veličanstvenost i sačuvaju ih za potomstvo i prirodu. Vidimo kako se tope.”

Nisu svi problemi klimatske promjene.

Pakistan je 2010. doživio slične poplave i razaranja u kojima je poginulo gotovo 2000 ljudi. Ali vlada nije provela planove za sprječavanje budućih poplava sprječavanjem izgradnje i domova u područjima i riječnim koritima sklonim poplavama, rekao je Suleri iz Vijeća za klimatske promjene zemlje.

Katastrofa pogađa siromašnu zemlju koja je relativno malo pridonijela svjetskom klimatskom problemu, rekli su znanstvenici i dužnosnici. Od 1959. Pakistan je emitirao oko 0,4% ugljičnog dioksida koji zadržava toplinu, u usporedbi s 21,5% u Sjedinjenim Državama i 16,4% u Kini.

"One zemlje koje su se razvile ili obogatile na fosilnim gorivima, su zapravo problem", rekao je Rehman. “Morat će donijeti kritičnu odluku da svijet dolazi do prekretnice. Sigurno smo već došli do te tačke zbog našeg geografskog položaja.”

XS
SM
MD
LG