Linkovi

Pakistan napao "militantne mete" unutar Irana. Podignute regionalne tenzije


Muškarac gleda u televizijski ekran u Karačiju, nakon što je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je zemlja izvela napade na separatističke militante unutar Irana.
Muškarac gleda u televizijski ekran u Karačiju, nakon što je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je zemlja izvela napade na separatističke militante unutar Irana.

Pakistan je u četvrtak izveo napade unutar Irana, ciljajući na separatističke militante Beluča, saopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, dva dana nakon što je Teheran rekao da je napao baze druge grupe unutar pakistanske teritorije.

Susjedi su u prošlosti imali poremećene odnose, ali napadi su najjasniji prekogranični upadi u posljednjih nekoliko godina. Iranski udar i uzvratni napad Pakistana produbljuju zabrinutost zbog nestabilnosti širom Bliskog istoka otkako je 7. oktobra počeo rat između Izraela i Hamasa, a iranski saveznici također ulaze u borbu iz Libana, Sirije, Iraka i Jemena.

Iranski mediji objavili su da je nekoliko projektila pogodilo selo u provinciji Sistan-Baluchestan koja se graniči s Pakistanom, pri čemu je poginulo najmanje devet ljudi. Raniji izvještaji govorili su da su ubijene tri žene i četvero djece, svi ne-Iranci.

Određeni broj terorista je ubijen tokom operacije bazirane na obavještajnim podacima, saopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, opisujući je kao seriju visoko koordinisanih i posebno ciljanih preciznih vojnih napada na teroristička skrovišta.

Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran, dodaje ministarstvo u svom saopćenju. Jedini cilj današnjeg čina bio je potraga za vlastitom bezbjednošću i nacionalnim interesom Pakistana, koji je najvažniji i ne može se kompromitovati.

Teheran je zatražio od Islamabada objašnjenje o napadima, objavila je iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na neidentifikovanog zvaničnika. Pozvan je otpravnik poslova Pakistana, njegov najviši diplomata u Teheranu, objavili su iranski mediji. Privremeni pakistanski premijer Anwaar-ul-haq Kakar prekinut će posjetu Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i vratiti se kući, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Pakistanski obavještajni izvor rekao je Reutersu da su napade izveli vojni avioni. Naše snage su izvele napade na mete baluških militanata unutar Irana", rekao je zvaničnik u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana. Ciljani militanti pripadaju BLF-u, dodao je on, misleći na Oslobodilački front Balucha, koji traži nezavisnost pakistanske pokrajine Baluchistan.

Iran je u utorak saopćio da je pogodio baze militanata u Pakistanu povezane s Izraelom. Obje ciljane grupe su etnički Baluhi, ali nije bilo jasno da li sarađuju. Nuklearno naoružani Pakistan rekao je da su civili pogođeni i dvoje djece ubijeno, upozoravajući na posljedice za koje će Teheran biti odgovoran. Islamabad je u srijedu opozvao svog ambasadora iz Irana u znak protesta protiv, kako je rekao, "očiglednog kršenja" njegovog suvereniteta.

STRAHOVI OD ESKALACIJE

Iran je pokazivao mišiće u regionu, čak i prije svog prekograničnog upada u Pakistan. Pokrenuo je napade na Siriju protiv, kako je Teheran rekao, lokacija Islamske države i Iraka, gdje je, kako je rekao, pogodila izraelski špijunski centar. Bagdad je opozvao svog ambasadora iz Teherana.

Činilo se da susjedi poboljšavaju odnose, s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom i pakistanskim Kakarom koji su se sastali u Davosu ove sedmice, prije iranskih udara na Pakistan. Komentari Pakistana nakon njegovih osvetničkih udara signaliziraju želju da se svađa obuzda, ali analitičari su upozorili da bi to moglo izmaći kontroli.

Motivacija Irana za napad na Pakistan ostaje nejasna, ali u svjetlu šireg ponašanja Irana u regiji može eskalirati, rekao je za Reuters Asfandyr Mir, viši stručnjak za sigurnost Južne Azije pri američkom Institutu za mir. Ono što će izazvati zabrinutost u Teheranu je to što je Pakistan prešao granicu udarivši unutar iranske teritorije, prag koji su čak i SAD i Izrael pazile da ne probiju.

Khwaja Asif, pakistanski ministar odbrane do avgusta, rekao je da je ta akcija bila osvetnička. Dat je odmjeren odgovor i to je bilo važno, rekao je za Geo TV.Trebao bi postojati stalni napor na strani da ovo ne eskalira.

Obje ciljane militantne grupe djeluju na područjima pakistanske jugozapadne provinciju Balochistan i iranske jugoistočne provincije Sistan-Baluchestan. Oba su nemirna, bogata mineralima i uglavnom nerazvijena. BLF, koji je Islamabad ciljao unutar Irana, vodi oružanu pobunu protiv pakistanske države.

Jaish al Adl (JAA), na koju je Iran ciljao, također je etnička militantna grupa, ali sa sunitskim islamističkim sklonostima koje prvenstveno šiitski Iran vidi kao prijetnju. Grupa je izvela napade u Iranu na svoj moćni Korpus revolucionarne garde. U svojoj prethodnoj inkarnaciji kao Jundallah, grupa se zaklela na odanost džihadističkoj grupi Islamska država sa sjedištem u Iraku i Siriji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG