Linkovi

Iran napao "baze militanata" u Pakistanu


Arhiva: Iranska vojna vježba
Arhiva: Iranska vojna vježba

Iran je pokrenuo napade u utorak u Pakistanu ciljajući na ono što je opisao kao baze za militantnu grupu Jaish al-Adl, izvještavaju državni mediji, potencijalno dodatno podižući tenzije na Bliskom istoku koji je već uzdrmao izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze .

Nakon najava uslijedila je konfuzija jer su neki od izvještaja ubrzo nestali. Međutim, svaki napad Irana unutar nuklearno naoružanog Pakistana ugrozio bi odnose između dviju zemalja, koje se dugo gledaju sa sumnjom jedna na drugu, a istovremeno održavaju diplomatske odnose.

Prijavljeni napad uslijedio je nakon iranskih napada na Irak i Siriju manje nego dan ranije, dok je Teheran napao nakon dvostrukog samoubilačkog bombaškog napada ovog mjeseca za koji je preuzela sunitska militantna grupa Islamska država u kojem je ubijeno više od 90 ljudi .

Državna novinska agencija IRNA i državna televizija saopštile su da su u napadima u Pakistanu korišteni projektili i dronovi, što pakistanska vlada nije odmah priznala.

Jaish al-Adl, ili "Vojska pravde", sunitska je militantna grupa osnovana 2012. godine koja uglavnom djeluje preko granice u Pakistanu. Iran se borio u pograničnim područjima protiv militanata, ali napad raketama i dronom na Pakistan bio bi bez presedana za Iran.

Militanti su u prošlosti preuzimali odgovornost za bombaške napade i kidnapovali iransku graničnu policiju.

Izvještaji državnih medija su kasnije iznenada uklonjeni bez objašnjenja, iako su poluzvanične novinske agencije Fars i Tasnim i dalje objavile gotovo identične priče na svojim web stranicama u utorak navečer. Press TV, ogranak iranske državne televizije na engleskom jeziku, kasnije je pripisao napad iranskoj paravojnoj Revolucionarnoj gardi.

U izvještajima je opisano da su se napadi dogodili u planinama pakistanske pokrajine Baluchistan, poprište pobune niskog nivoa od strane baludžanskih nacionalista više od dvije decenije. Baluški nacionalisti su u početku željeli dio pokrajinskih resursa, ali su kasnije pokrenuli pobunu za nezavisnost.

Vlasti nisu ponudile nikakvo objašnjenje šta se dešava, iako osjetljive priče u Iranu mogu iznenada nestati iz državnih medija.

Zvaničnici u Pakistanu nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. Iran već dugo sumnja da sunitski većinski Pakistan ugošćuje pobunjenike, vjerovatno po nalogu svog regionalnog glavnog rivala Saudijske Arabije. Međutim, Iran i Saudijska Arabija su prošlog marta postigli detant uz posredovanje Kine, ublažavajući tenzije.

Iran je kasno u ponedjeljak ispalio projektile na sjever Sirije ciljajući na Islamsku državu i, kako je rekao, izraelski "špijunski štab" u blizini sjedišta američkog konzulata u gradu Irbilu.

Irak je u utorak nazvao napade, u kojima je ubijeno nekoliko civila, "očiglednim kršenjem" suvereniteta Iraka i opozvao svog ambasadora iz Teherana.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG