Linkovi

Otkriće najveće evropske "fabrike" kokaina dokaz nove taktike kartela


Kokain označen Supermenovim znakom zaplijenjen u fabrici kokaina u gradu Pontevedra u Španiji. (Foto: Policia Nacional)
Kokain označen Supermenovim znakom zaplijenjen u fabrici kokaina u gradu Pontevedra u Španiji. (Foto: Policia Nacional)

Paketi kokaina bili su označeni Supermenovim znakom, ali to nije bilo slučajno. Kriminalna banda pokušala je da predstavi da je ilegalna roba upakovana prije slanja iz Kolumbije, jer je željela da sakrije činjenicu da se droga proizvodi mnogo bliže kući.

Kokain sa navodnim supermoćima proizveden je u fabrici sakrivenoj u jednoj zabačenoj kući u Galiciji, na sjeverozapadu Španije.

Banda od osmero "kuhara" radila je danonoćno, sedam dana nedjeljno, u skoro potpunoj izolaciji, na proizvodnji 150 kilograma droge dnevno.

Međutim, policajci koji su razbili taj lanac kažu da je u tehnološki naprednoj "fabrici" moglo da se proizvede čak 200 kilograma kokaina dnevno, čija je ulična vrednost 5,4 miliona dolara.

Španska policija i kriminolozi kažu da je to najveće otkriće neke fabrike kokaina u Evropi do sada, i da ukazuje na novu taktiku kartela.

Umjesto da se droga proizvodi u džunglama Kolumbije ili Perua, a onda krijumčari preko Atlantika, karteli prave fabrike u Evropi kako bi uštedjeli novac i smanjili rizik.

"To je dio nove tendencije, koje moramo da budemo svjesni", izjavio je šef Centralne brigade španske policije za borbu protiv trgovine narkoticima, pod uslovom da ostane anoniman, što je uobičajeno u Španiji.

"Fabrika koju smo otkrili u Ponteverdi u Galiciji je najveća koju smo do sada otkrili u Evropi", kaže taj policijski zvaničnik. "Procjenjujemo da je ova banda mogla da proizvede 200 kilograma svakog dana. Druge policijske jedinice kažu da svuda ima takvih laboratorija."

Banda je sakrila 1,3 tone kokaina u obliku paste, koja se koristi za pravljenje kokaina u prahu, koji se prodaje na ulicama, u mašinama za mrvljenje kamena, koje su isporučene iz Južne Amerike. Policija navodi da je u pitanju najveća količina tog sastojka ikada otkrivena u Evropi u nekoj fabrici droge na tom kontinentu.

"Dobro sakrivena"

"Trebalo nam je 14 sati da izvučemo kokainsku pastu iz tih mašina. To vam govori koliko je dobro bila sakrivena", rekao je predstavnik jedinica za borbu protiv narkotika.

Supermenov znak bio je zalijepljen na paketićima droge namijenjene kupcima da bi se stvorio utisak da je zapakovana u Kolumbiji, u slučaju da kupci sumnjaju u kvalitet.

Policija je uhapsila 18 osumnjičenih u Pontevedri u Galiciji u martu, ali je vijest o raciji objavljena tek nedavno. Svi osumnjičeni su u zatvoru i čekaju da se odredi datum početka suđenja.

Osmero Kolumbijaca radilo je tokom cijele nedjelje u fabrici, nakon što im je banda oduzela pasoše i telefone, kako policija ne bi došla do lokacije cijele operacije. Svaki član bande dobio je nadimak kako bi se sakrio njihov pravi identitet.

Drugačija strategija

Loran Lanijel, analitičar Evropsko centra za praćenje narkotika i bolesti zavisnosti, organizacije Evropske unije sa sjedištem u Lisabonu, kaže da je španska fabrika najnovija u nizu otkrivenih operacija proizvodnje droge na tlu Evrope.

Španska civilna garda izvlači na kopno podmornicu navodno korištenu za krijumčarenje droge, u regionu Galicija na sjeverozapadu Španije, 14. marta 2023. (Foto: AFP/Miguel Riopa)
Španska civilna garda izvlači na kopno podmornicu navodno korištenu za krijumčarenje droge, u regionu Galicija na sjeverozapadu Španije, 14. marta 2023. (Foto: AFP/Miguel Riopa)

"Mislim da je to drugačija strategija. Ova moda neće zamijeniti tradicionalni trafiking već napravljenog kokaina u Evropu. Ali definitivno postoji trend da se velike količine kokaina prave u samoj Evropi. Ovo nije izolovani incident", izjavio je za Glas Amerike.

Kako je dodao, holandska policija je izvršila racije u deset laboratorija između 2018. i 2021. U svakoj je proizvođeno više od 100 kilograma kokaina dnevno. Također su izvršene racije u manjim fabrikama u Belgiji i Španiji.

"Čini se da se velika količina kokainske paste krijumčari u materijalima kao što su plastika, drvo, ugalj, cement i asfalt, zbog čega je policiji nemoguće da je locira", kaže Lanijel.

"Verovatno je jeftinije i manje rizično imati velike laboratorije u Evropi nego da se droga krijumčari iz Kolumbije".

Lanijel ističe da vlasti treba da otežaju kriminalcima pristup hemikalijama ključnim za proizvodnju kokaina.

2021. godine, Ujedinjene nacije su procijenile da je na svijetu svake godine proizevedeno oko 2.000 tona čistog kokaina, u vrednosti od 5,4 milijarde dolara. Tu procjenu je, međutim, nemoguće provjeriti.

Lanijel dodaje da je trgovina kokainom u porastu, pošto je proces izvlačenja iz biljke koke sada unaprijeđen u odnosu na prije deset godina, što znači da postoji veći profit za narko-bande.

"To je veoma profitabilan biznis. Koristi se za kupovinu oružja, i izazivanje nasilja i korupcije u Evropi", kaže evropski analitičar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG