Linkovi

Pompeo pozvao Kosovo da ukine tarife na robu iz Srbije i BiH


Državni sekretar SAD Mike Pompeo rukuje se sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u State Departmentu (Foto: AP//Jose Luis Magana)
Državni sekretar SAD Mike Pompeo rukuje se sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u State Departmentu (Foto: AP//Jose Luis Magana)

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je vlasti na Kosovu da povuku tarife koje su uvele na robu iz Srbije i BiH i da “rade sa Srbijom kako bi se izbjegle provokacije i spustile tenzije”, navodi se u saopštenju State Departmenta izdatom poslije sastanka američkog državnog sekretara sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u Washingtonu.

"Normaliazacija odnosa između Srbije i Kosova je jedini put za integraciju obje zemlje u zajednicu zapadnih zemalja. SAD su spremne da pomognu i podrže obje strane da postignu rješenje koje je trajno, primjenjivo i koje povećava stabilnost”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar SAD je ohrabrio Kosovo da ne propusti priliku za “postizanje istorijskog dogovora o normalizaciji sa Srbijom, pod okriljem EU”.

Iz State Departmenta je saopšteno da je sekretar Pompeo potvrdio snažnu podršku SAD nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu.

Pompeo je čestitao Tačiju i građanima Kosova na “velikom napretku koji su postigli u deceniji od proglašenja nezavisnosti” i razgovarao o važnosti unaprijeđivanja vladavine prava i ekonomskog razvoja kako bi se osigurala uspješna budućnost Kosova.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo i predsednik Kosova Hašim Tači u Stejt departmentu (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Državni sekretar SAD Majk Pompeo i predsednik Kosova Hašim Tači u Stejt departmentu (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Predsjednik Kosova Hašim Tači je poslije sastanka za albanski servis Glasa Amerike izjavio da je sa američkim državnim sekretarom imao odličan sastanak i da su “SAD su još jednom potvrdile svoju podršku postizanju mirnog, konačnog i trajnog rješenja izmešu Kosova i Srbije, uz mogućnost međusobnog priznanja; zamjenu rezolucije 1244 i članstvo Kosova u UN”.

Pompeo je, kaže Tači, snažno podržao dijalog i pregovore Srbije i Kosova i postizanje dogovora u što kraćem roku.

“Da Srbija i Kosovo nemaju probleme, ne bi bilo potrebe za pregovorima. Obje zemlje su nezavisne, suverene i autonomne u donošenju odluka. Naš region je na raskrsnici i neophodno je da Srbija i Kosovo postignu konačni dogovor, kako bi Kosovo jednom zauvijek riješilo problem sa Srbijom i fokusiralo na ekonomski razvoj”, rekao je Tači za albanski servis Glasa Amerike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG