Linkovi

Osumnjičeni za curenje dokumenata izveden pred sud, ostaje u pritvoru


Jack Douglasa Teixeira kojeg je uhapsio FBI zbog curenja povjerljivih dokumenata na internetu
Jack Douglasa Teixeira kojeg je uhapsio FBI zbog curenja povjerljivih dokumenata na internetu

Pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa koji je uhapšen u slučaju curenja veoma povjerljivih vojnih dokumenata izveden je u petak pred federalni sud u Bostonu po optužbama za nezakonito iznošenje i zadržavanje povjerljivih materijala.

Osumnjičenog, 21-godišnjeg Džeka Daglasa Teširu, federalni agenti su uhapsili u četvrtak u njegovom domu u Masačusetsu. Tokom sudskog pretresa, sudija je naložio da ostane u pritvoru do narednog ročišta u srijedu.

Prema krivičnoj prijavi, koja je objavljena u petak, Tešira je optužen za nezakonito kopiranje i posjedovanje povjerljivih odbrambenih dokumenata. Za svako krivično djelo moguća zatvorska kazna je do 10 godina.

Takođe je optužen za još jedan prestup prema kojem je krivično djelo za zaposlenog u američkoj vladi da svjesno iznese povjerljive spise na nedozvoljenu lokaciju. FBI agenti su naveli da je Tešira 2021. godine prošao bezbjednosu provjeru za pristup strogo povjerljivim informacijama, te da je imao pristup drugim veoma povjerljivim programima.

Od maja 2022. godina, Tešira je prema navodima FBI-a bio pripadnik Nacionalne garde američkih vazdušnih snaga i stacioniran u bazi Otis u Masačusetsu. Tešira je tokom kratkog pretresa samo potvrdno odgovorio na pitanje da li razumije da ima pravo na šutnju.

Hapšenje Tešire rezultat je jednonedeljne krivične istrage o objavljivanju veoma osjetljivih vladinih dokumenata, koji su ostatku svijeta otkrili tajne procjene rata u Ukrajini, kapacitete i geopolitičke interese drugih zemalja i druga ključna bezbjednosna pitanja, prenosi agencija AP.

Bidenova administracija pokušava da suzbije potencijalne diplomatske i vojne posljedice curenja dokumenata, da uvjeri saveznike da štiti obavještajne podatke, te da procijeni obim pričinjene štete.

U povjerljivim dokumentima - čiju pojedinačnu autentičnost američki zvaničnici nisu potvrdili - iznose se detalji o ukrajinskim vojnim pozicijama, međunarodnoj podršci Ukrajini, te drugim osjetljivim temama, uključujući i okolnosti pod kojima bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da upotrijebi nuklearno oružje.

Istražitelji vjeruju da je Tešira bio lider privatne online grupe u kojoj su dokumenta objavljena. Online grupa, poznata kao "Thug Shaker Central", okupljala je dvadesetak članova koji su objavljivali poruke o oružju, ali i često rasističke šale i mimove. Jedna od tema diskusije bili su i ratovi, uključujući i rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi AP.

Jedan od članova grupe, identifikovan kao "the O.G", mjesecima je objavljivao materijal za koji je tvrdio da je povjerljiv - prvobitno je sam kucao uz svoje zabilješke, a zatim je prije nekoliko mjeseci počeo da objavljuje fotografije presavijenih papira zato što je smatrao da niko ne shvata ozbiljno ono što je prethodno pisao, naveo je drugi član grupe koji nije želio da bude imenovan.

Još nije poznato kako je Tešira mogao da ima pristup tim dokumentima, ali je jedan zvaničnik Pentagona rekao za AP da bi mladi pripadnik Nacionalne garde, kao IT stručnjak zadužen za vojne komunikacione mreže, prošao veći stepen bezbjednosne provjere.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin, u saopštenju poslije hapšenja Tešire, rekao je da će Pentagon preispitati "procedure za pristup obavještajnim podacima, odgovornost i kontrolu", da bi se spriječila slična curenja dokumenata u budućnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG