Linkovi

Ostavke čelnika opština i protesti na sjeveru Kosova


Protesti u Sjevernoj Mitrovici 27. novembra
Protesti u Sjevernoj Mitrovici 27. novembra

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom podnijeli su ostavke zbog „kontinuirane institucionalne represije“ kosovskih institucija, odnosno zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Severne Mitrovice u utorak, 27. novembra, da je podnio ostavku na mesto gradonačelnika opštine Sjeverna Mitrovica zbog, kako se navodi, „kontinuirane institucionalne represije“ kosovskih institucija, odnosno zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

I ostali gradonačelnici opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, odnosno gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, podnijeli su ostavke, kazao je predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Dejan Gurešić.

Predsjednik Srpske liste Rakić je kazao da ostavku podnosi zbog uvođenja "anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 posto kojom se blokira normalno snabdijevanje i distribucija robe iz Srbije na Kosovu", zbog, kako je rekao, kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, neosnovanih hapšenja građana i zbog „pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića“, te i zbog kršenja CEFTA-e i ostalih sporazuma.

„Ova deklaracija ni na koji način ne predstavlja niti dozvoljava da se tumači kao izraz moje nespremnosti da se borim za prava svog naroda ali zbog svega navedenog i pet godina iskustva koje sam ovdje predočio i moja je dužnost da u ovim okolnostima stanem uz svoj narod koji se mirno i demokratski bori za goli opstanak“, kazao je Rakić.

Pored njega, a iz istih razloga, i odbornici ispred srpske zajednice u Skupštini opštine Sjeverne Mitrovice potpisali su deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa institucijama u Prištini.

Predsjednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić izjavio je da nakon ostavke svih gradonačelnika na sjeveru, prištinska administracija više ne postoji u tom dijelu zemlje.

„Organi albanske, prištinske administracije na sjeveru Kosova i Metohije, od danas više ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu na sjeveru KiM obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine se neće sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mjera Prištine“, rekao je.​

Kosovska policija uhapsila je u petak četiri osobe u Sjevernoj Mitrovici koje se dovode u vezu sa ubistvom srpskog političara na sjeveru Kosova Olivera Ivanovića. Četvorici uhapšenih je određen pritvor od 30 dana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da hapšenja u Sjevernoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom Ivanovića već, kako je naveo, sa utjerivanjem straha srpskom narodu na Kosovu.

Hapšenja su se dogodila nekoliko dana nakon što je Priština odlučila da povisi takse na uvoz robe iz Srbije i BiH sa 10 na 100 odsto. Ta odluka, koju su osudile i vlasti obe zemlje ali i EU je uslijedila poslije neizglasavanja prijema Kosova u Interpol.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG