Linkovi

Ostavka libanskog premijera: Korumpirane političare okrivio za katastrofu


Lebanon's Prime Minister Hassan Diab speaks during a televised address to the the nation at the governmental palace in Beirut
Lebanon's Prime Minister Hassan Diab speaks during a televised address to the the nation at the governmental palace in Beirut

Libanska vlada podnijela je ostavku u trenutku razbuktavanja nezadovoljstva u javnosti zbog razorne eksplozije koja se dogodila u prijestolnici Bejrutu prošle nedjelje.

„Objavljujem ostavku vlade. Neka bog zaštiti Liban”, rekao je doskorašnji premijer Hasan Dijab, ponavljajući posljednju rečenicu tri puta.

Tokom kratkog televizijskog obraćanja poručio je da se povlači da bi, kako je rekao, uz narod mogao da se bori za promjene.

Takođe, Dijab je okrivio, kako je istakao, korumpirane političare za katastrofu koja je pogodila Liban.

„Političari bi trebalo da se stide jer je njihova korupcija dovela katastrofe koja je bila skrivena sedam godina. Otkrio sam da je korupcija progutala državu, kao i da je paralisala vladajuća klika kojoj nije sposobna da se suprotstavi niti odbaci”, poručio je Dijab, profesor na Američkom univerzitetu u Bejrutu, prije preuzimanja premijerske funkcije.

Ostavka nakon protesta

An anti-government protester uses a a tennis racket to hit back a tear gas canister towards at riot policemen during a protest following last Tuesday's massive explosion which devastated Beirut, Lebanon, Monday, Aug. 10, 2020.
An anti-government protester uses a a tennis racket to hit back a tear gas canister towards at riot policemen during a protest following last Tuesday's massive explosion which devastated Beirut, Lebanon, Monday, Aug. 10, 2020.

Libanska vlada taj potez je povukla nakon vikenda koji su obilježili antivladini protesti nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo najmanje 160 građana – dok ih je povrijeđeno 6.000.

Proteste tokom vikenda obilježili su sukobi demonstranata i snaga bezbjednosti koje su upotrijebile suzavac.

Libanska vlada podnijela je kolektivnu ostavku uprkos tome što je samo dva dana nakon eksplozije bivši premijer, tokom televizijskog obraćanja, ponudio da na čelu vlade ostane još dva mjeseca. Prijedlog je obrazložio potrebom da se, kako je tada rekao, različiti činioci usaglase o reformskim procesima u Libanu.

Međutim, ispostavilo se da je jači bio pritisak iz njegovog sopstvenog kabineta.

„Nadam se da tranzicioni period neće dugo trajati jer država to neće podnijeti. Nadajmo se da će nova vlada biti ubrzo formirana. Efikasna vlada je potrebna da nas izvuče iz krize”, izjavio je Mičel Nađar, ministar nadležan za javne radove.

Posljednja odluka libanske vlade prije podnošenja ostavke bila je prebacivanje slučaja eksplozije Vrhovnom sudskom veću u čijoj nadležnosti su događaji za koje se procjenjuje da krše nacionalnu bezbjednost Libana, kao i zločinima političke i državne sigurnosti. Vrhovni sudsko veće najviše je pravosudno tijelo Libana.

Sumnja se da je eksploziju u libanskoj luci izazvao požar u kome su zapaljeno 2.750 tona amonijum nitrata. Uskladišten je bio od 2013. uprkos brojnim upozorenjima na opasnost od toga.

Za eksploziju i njene posljedice libanski građani okrivili su političko rukovodstvo koje, uz to, optužuju za korupciju i nemar. Uz ljudske žrtve i hiljade povrijeđenih, procijenjuje se da je 300.000 ljudi ostalo bez domova. Procjene materijalne štete kreću se između deset i petnaest milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG