Linkovi

Vanredno stanje u Libanu, zvaničnici lučkih vlasti u pritvoru


Građanin Bejruta kroz prozor oštećene zgrade gleda ka luci gdje se dogodila velika eksplozija 4. avgusta 2020.

Vlada Libana uvela je dvonedjeljno vanredno stanje i naredila vojsci da stavi u kućni pritvor sve osobe umiješane u skladištenje eksplozivnog materijala koji se zapalio u gradskoj luci. Uništena su čitava naselja, broj žrtava je veći od 135, a povrijeđeno je najmanje 5.000 ljudi, saopštio je libanski Crveni krst.

Tačan uzrok eksplozije još nije poznat ali se libanske vlasti u istrazi fokusiraju na to kako je 2.750 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivne hemikalije koja se koristi u đubrivima, bilo uskladišteno u luci šest godina da niko nije ništa preduzeo tim povodom. Predstavnici lučkih vlasti su u kućnom pritvoru jer postoje sumnje da je nemar doveo do eksplozije, prenosi agencija AP.

Libanski vojnici tragaju za preživelima posle eksplozije u luci u Bejrutu, 5. avgusta 2020.
Libanski vojnici tragaju za preživelima posle eksplozije u luci u Bejrutu, 5. avgusta 2020.

Na internetu se pojavilo zvanično pismo koje pokazuje da je šef carine više puta tokom godina upozoravao da velike zalihe amonijum-nitrata uskladištene u hangaru u luci predstavljaju opasnost i tražio da se hemikalije uklone, prenosi AP.

Predsjednik Libana Mišel Aun obećao je da će istraga biti transparentna a odgovorni - kažnjeni. "Nema riječi da se opiše katastrofa koja je sinoć zadesila Bejrut", izjavio je.

Guverner Bejruta Marvan Abud izjavio je da je više od 300.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom zbog "apokaliptične situacije". Takođe je rekao da će kolektivna šteta iznositi između 10 i 15 milijardi dolara, što se odnosi na direktne i indirektne finansijske gubitke.

Spasilačke ekipe nastavile su potragu za preživjelima a premijer Hasan Diab proglasio dan žalosti.

Letovi sa međunarodnom pomoći počeli su da pristižu u zemlju pogođenu ekonomskom krizom, čija javnost za katastrofu u luci krive hroničnu lošu upravu i korupciju među vladajućom elitom. Luka Bejrut i njena carina su ozloglašeni kao jedne od nakorumpiranijih institucija u Libanu, gdje je prisutan uticaj različitih frakcija, među kojima je i Hezbolah.

Eksplozija se dogodila tokom večeri, a kilometrima daleko od luke oštećene su zgrade, izbijeni prozori i vrata i prevrnuti automobili. Gradske bolnice su prepune ranjenih ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u srijedu da su tri bejrutske bolnice teško oštećene i trenutno nisu funkcionalne.

Američka ambasada u Bejrutu pozvala je građane da ostanu u svojim kućama zbog izvještaja da su, tokom eksplozije, ispušteni otrovni gasovi.

To je najteža eksplozija koja se dogodila u Libanu u istoriji punoj razaranja tokom građanskog rata 1975-1990, sukoba sa Izraelom i povremenih terorističkih napada.

Francuski predsjednik Emanuel Makron dolazi u Bejrut u četvrtak da iskaže podršku i sastane sa libanskim liderima. Liban je bivši protektorat Francuske i dvije zemlje i dalje imaju bliske političke i ekonomske veze. Pomoć Bejrutu su takođe uputili Rusija, Katar, Češka republika i UN.

Predsjednik Donald Trump je, tokom brifinga o koronavirusu u Bijeloj kući u srijedu izjavio da su SAD spremne da pomognu Libanu. "Bićemo tu da pomognemo. To izgleda kao užasni napad."

Trump je takođe izjavio da su američki vojni zvaničnici sa kojima je razgovarao mislili da je eksploziju izazvala "neka vrsta bombe."

Pentagon je, na pitanje Glasa Amerike da pojasni Trumpov komentar uputio naše novinare na Bijelu kuću.

New York Times, Reuters i CNN se pozivaju na američke zvaničnike koji kažu da prvobitne informacije o eksploziji nisu ukazivale da je nju uzrokovao napad bilo neke druge zemlje ili terorističke organizacije.

Bivši potpredsednik Joe Biden, koji će se takmičiti sa Trumpom na predsjedničkim izborima, izrazio je saučešće porodicama žrtava i pozvao Trumpovu administraciju i međunarodnu zajednicu da "hitno mobiliše pomoć hiljadama povrijeđenih u eksploziji."

U Vatikanu, papa Franjo se u srijedu molio za Liban.

XS
SM
MD
LG