Linkovi

Turska policija uhapsila glavnu osumnjičenu za eksploziju u Istanbulu


Kola hitne pomoći na mjestu događaja nakon eksplozije na prometnoj pješačkoj ulici Istiklal u Istanbulu, Turska, 13. studenog 2022. REUTERS/Kemal Aslan TPX SLIKE DANA
Kola hitne pomoći na mjestu događaja nakon eksplozije na prometnoj pješačkoj ulici Istiklal u Istanbulu, Turska, 13. studenog 2022. REUTERS/Kemal Aslan TPX SLIKE DANA

Turska policija je u ponedjeljak, 14. novembra saopštila da je uhapsila glavnu osumnjičenu zbog postavljanja bombe u kojoj je ubijeno šest osoba u centru Istanbula, dodajući da je radila za kurdske militante.

Radnička partija Kurdistana (PKK) i Sirijske demokratske snage (SDF) koje vode Kurdi, odbacili su optužbe o umiješanosti u napad.

"Naše snage nemaju ništa sa eksplozijom u Istanbulu", rekao je Mazlum Abdi, glavni komandant SDf-a.

PKK je u izjavi objavljenoj na njihovoj web stranici u ponedjeljak, 14. novembra, negirala umiješanost i navela da neće ciljati civile, prenosi agencija AFP.

Žena, za koju su turske vlasti objavile da se zove Ahlam Albašir, navodno je priznala da je dobila naređenje od Radničke partije Kurdistana (PKK) koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom.

"Osoba koja je postavila bombu je uhapšena", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Turski ministar unutarnjih poslova rekao je u ponedjeljak da su vlasti uhitile 22 osobe u vezi s eksplozijom u nedjelju u popularnom istanbulskom trgovačkom centru, javlja Anadolu, turska državna novinska agencija. Vjeruje se da je jedan od uhićenih osoba koja je ostavila bombu u centru.

"Naša procjena je da je naredba za smrtonosni napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoj sirijski stožer", rekao je Sulejman Soylu. Militantna Kurdistanska radnička stranka ili PKK je militantna organizacija kurdskih separatista.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da su oni koji su se bavili terorizmom protiv Turske poraženi u prošlosti i da će biti poraženi u budućnosti. Erdogan je stigao na Bali kako bi prisustvovao samitu G-20, nekoliko sati nakon eksplozije.

Turska, SAD i Europska unija smatraju PPK terorističkom organizacijom. YPG je sirijski ogranak.

XS
SM
MD
LG