Linkovi

BiH

Osam uhapšenih za ratne zločine na području Viteza


State Investigation And Protection Agency (SIPA)
State Investigation And Protection Agency (SIPA)

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su osam osoba osumnjičenih za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u selima kod Viteza.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su uhapšeni Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su za vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu komandanata i pripadnika Armije BiH sa područja centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

“Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, a vršeno je pljačkanje i uništavanje imovine”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

“Pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica Armije BiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su tokom hapšenja izvršeni i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, gdje je pronađena određena dokumentacija o navedenim događajima, što može rezultirati proširenjem istrage u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG