Linkovi

BiH

RATNI ZLOČINI: Optužnice za zločine u Srebrenici, Gacku, Konjicu


Sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH

Sve optužnice proslijeđene su Sudu BiH na potvrđivanje.

SREBRENICA: Pomaganje u genocidu

Mile Kosorić, Borislav Stojišić, Momčilo Tešić i Rajko Drakulić terete se za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

„Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačnog poduhvata u julu 1995. godine. Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS-a, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS”, navodi se u optužnici a prenosi BIRN BH.

Iz Državnog tužilaštva je saopćeno da su optuženi znali da će u mjestu Luke proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, te da su tu izvršili pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20, odvedeni i prisilno zarobljeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima.

Odatle su, kako se navodi, muškarce 13. na 14. juli 1995. godine odveli i strijeljali u mjestu Mršići, a samo je jedan preživio strijeljanje.

KONJIC: Ubistva više desetina ljudi

Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv četranest osoba zbog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica.

Optužnica je podignuta protiv Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redže Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibe i Seada Jusufbegovića.

Oni se terete da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila, mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja i protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na ovom području.

„Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta“, navedeno je u saopštenju.

GACKO: Ubistvo dva civila

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Branka Koprivice zvanog „Bumbar“ i „Bajo“ za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Gacka 1992. godine.

Koprivicu Tužilaštvo BiH tereti da je kao pripadnik paravojne formacije „Beli orlovi“, a potom i pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ubio dva civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Gacko tokom mjeseca juna i jula 1992. godine, navedi se u Tužilaštvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG