Linkovi

BIRN: 12 uhapšenih pod optužbama za ratne zločine u Krajini


State Investigation And Protection Agency (SIPA)
State Investigation And Protection Agency (SIPA)

Po nalogu Državnog tužilaštva uhapšen je komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i još 11 osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Bihaća, piše BIRN BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, uz Dudakovića uhapšeno je još 11 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koji se sumnjiče za zločine tokom 1994. i 1995. godine.

“Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tijekom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba”, navodi se u tužilaštvu BiH.

Ratni zločini koji su predmet istrage, kako je saopšteno, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, tijekom 1994. godine.

Sud BiH odlučiće da li će uhapšeni ostati u pritvoru.

XS
SM
MD
LG