Linkovi

Međunarodna policijska akcija u BiH: Pritvor za troje osumnjičenih, 20 na slobodi


Dovođenje osumnjičenih na Sud Bosne i Hercegovine, Fotografija tužilaštva Bosne i Hercegovine
Dovođenje osumnjičenih na Sud Bosne i Hercegovine, Fotografija tužilaštva Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine je 24. aprila saopštio da je odredio mjesec dana pritvora Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać, koji su dva dana ranije uhapšeni pod sumnjom za organizovani kriminal, pranje novca i saradnju sa narkokartelom Edina Gačanina, "Tito i Dino".

Ostalih dvadeset uhapšenih u istoj akciji je pušteno da se brani sa slobode, među kojima su i dva visokopozicionirana policijska službenika, Vahidin Munjić, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP), i Mustafa Selmanović, Komandir specijalne policije Federacije BiH.

Osim Selmanovića i Munjića, Sud BiH je odbio izreći pritvor i Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji su pušteni na slobodu.

Osumnjičenom Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu i Gordanu Memiji, sud je odbio izreći pritvor, ali im je izrekao mjere zabrane, navodi se u saopštenju.

Memiji je izrečena mjera zabrane putovanja izvan Bosne i Hercegovine, te sastajanje sa određenim osobama, dok je ostalim osobama zabranjeno sastajanje, ali ne i putovanje.

Sud je upozorio osumnjičene Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala i Gordana Memiju, da im se može odrediti pritvor ako se ne budu pridržavali izrečenih mjera zabrane.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je 24. aprila zatražilo od Suda BiH da odredi pritvor za 18 osumnjičenih osoba, te mjere zabrane za još pet osumnjičenih koji su uhapšeni dva dana ranije.

Iz ove pravosudne institucije je saopšteno da je mjere pritvora i mjere zabrane, koje uključuju kućni pritvor, zatražilo kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje uticaja na svjedoke ili suučesnike.

Kao razlog je navedeno i omogućavanje nesmetanog rada Tužilaštvu sa partnerskim policijskim agencijama, kao i partnerskim institucijama iz inostranstva.

EUROPOL je saopštio da su uhapšene osobe dio "užeg kruga" narkobosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine u Dubaiju, i koji kontroliše veliki dio evropskog tržišta kokainom.

Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC), koje je navelo da se radi o "jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom".

Američke vlasti su ga označile vođom kartela "Tito i Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

Podršku u policijskoj akciji 22. aprila su pružili američki Federalni istražni biro (FBI), Uprava za borbu protiv droga (DEA), te policijska agencija EU (EUROPOL).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG