Linkovi

EUROPOL: Meta u BiH je "unutrašnji krug" globalnog narko-dilera


Sjedište EUROPOL-a u Hagu, Holandija
Sjedište EUROPOL-a u Hagu, Holandija

Povodom policijske akcije protiv organizovanig kriminala koja je u utorak provedena u BiH oglasio se i EUROPOL. U objavi stoji da je međunarodnom akcijom onesposobljen unutrašnji krug osoba od povjerenja globalnog narko-dilera kojeg potražuje Holandija.

EUROPOL je detaljno objasnio provedene aktivnosti:

"U raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su preplavili kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio 'unutrašnjeg kruga' narko-kralja uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog 'super kartela', saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom", piše EUROPOL.

"Kao i u operaciji 'Desert Light', nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Preko 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI)", navedeno je.

Primarni cilj operacije kodnog naziva Black Tie / Crna kravata bio je, navodi EUROPOL, podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visoko-vrijednom metom.

Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom "mete visoke vrijednosti".

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

"Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je "visoko-vrijedna meta" nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati", objasnio je EUROPOL.

"Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine više tona kokaina, postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU."

Ciljanje na 'unutrašnji krug' narko-dilera

"Među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptope i druge dokaze", navodi EUROPOL.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosansko-hercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije od šefovog povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je, prema objavi, u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dva specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i unakrsnu provjeru obavještajnih podataka i pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti.

"Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi s "visokovrijednom metom" i njegovom kriminalnom mrežom", objašnjava EUROPOL:

Agencije za provođenje zakona koje učestvuju:

  • Belgija: Savezna sudska policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen);
  • Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale - Ured za borbu protiv stupéfiantsa (OFAST));
  • Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo);
  • Sjedinjene Američke Države: Uprava za borbu protiv droga (DEA); Federalni istražni biro (FBI).

Europol je međunarodna policijska organizacija koja podržava Evropsku uniju (EU) i zemlje koje nisu članice EU u sprječavanju i borbi protiv: teškog međunarodnog kriminala.

XS
SM
MD
LG