Linkovi

Opoziv: Demokrate tvrde da jeTrump često i namjerno zloupotrebljavao moć svog položaja


Zgrada Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)
Zgrada Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)

Demokrate iz Predstavničkog doma optužile su predsjednika SAD Donalda Trampa da je "često i namjerno" zloupotrebljavao moć svog položaja, i počinio djela koja jasno zadovoljavaju ustavni standard činjenja "velikih zločina i prekršaja", koji je neophodan da bi bio smijenjen.

Kongresmen Džerold Nedler, jedan od zakonodavaca koji služe kao "menadžer", odnosno tužilac u procesu opoziva protiv Trumpa u Senatu, rekao je pred 100 senatora, koji služe kao porotnici u tom slučaju, da Trumpovi napori da ubijedi Ukrajinu da otvori istragu protiv jednog od njegovih ključnih demokratskih izazivača na izborima 2020, bivšeg premijera Džozefa Bajdena "ono čega su se najviše plašili osnivači SAD".

"To je pogrešno, to je nezakonito", rekao je Nedler, dodajući da bi 44 predsjednika prije Trumpa, bili "iskonski šokirani".

Nadler je ocijenio da u odnosu na Trumpovu zloupotrebu položaja "ono što je predsjednik Nikson uradio - nije ništa", podsjećajući na skandalima praćenu eru predsjednika iz 1970-ih, koji je podnio ostavku osramoćen, prije nego što je Predstavnički dom glasao o njegovom opozivu.

Članovi demokratskog tima imaju tri dana, ukupno 24 sata, da iznesu svoje argumente za opoziv predsednika.
Članovi demokratskog tima imaju tri dana, ukupno 24 sata, da iznesu svoje argumente za opoziv predsednika.

Nedler je Trumpovo uslovljavanje Ukrajine da istraži Bajdena nazvao "šokantnom korupcijom izbornog procesa".

"Ovo nije ponašanje nekoga kome je Amerika na prvom mjestu, već nekoga kome je Donald Trump na prvom mjestu", rekao je Nedler.

Predsednik Trump na Tviteru je kritikovao proces kao "nepravedan i korumpiran."

Citirajući stručnjake za ustavno pravo, koji su svjedočili u istrazi opoziva predsjednika Trumpa u predstavničkom domu krajem prošle godine, Nedler je rekao da je zloupotreba položaja jasan i dovoljan razlog da se Trump osudi, čak iako nije počinio određeno krivično djelo. Takođe je ocijenio da je Trumpovo uvjerenje da ne može da bude opozvan zbog zloupotrebe položaja - "opasna besmislica".

Trećeg dana suđenja, demokrate su iznijele i tvrdnju da bivši potpredsjednik Džo Bajden nije uradio ništa loše, i da je samo sprovodio zvaničnu američku politiku kada je vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti državnog tužioca Viktora Šokina, zbog optužbi za korupciju. Trump i njegovi saradnici tvrde da je Bajden želio da smijeni Šokina da bi spriječio istragu gasne kompanije Burisma, u čijem je upravnom odboru bio njegov sin, Hanter. Demokrate ističu da nema dokaza za tu tvrdnju.

Očekuje se da će Trumpov pravni tim pokušati da objasni da bi on trebalo da bude oslobođen na osnovu tvrdnje da zloupotreba položaja nije prekršaj koji podliježe opozivu i zahtijeva da on bude smijenjen.

"Opoziv nije za sitna krivična djela", rekao je Nedler. "Ponašanje predsjednika Trumpa predstavlja postojanu prijetnju".

Nedler je govorio drugog dana izlaganja menadžera Predstavničkog doma protiv 45. predsednika SAD, u okviru tek trećeg suđenja o opozivu u istoriji zemlje.

Članica predstavničkog doma Silvija Garsija, još jedan menadžer opoziva, rekal je da je Trump imao samo jedan cilj tražeći da Ukrajina pokrene istragu protiv Bajdena - "ličnu političku korist".

Demokrate će svoj slučaj izlagati i u petak, a republikanci takođe imaju tri dana za odgovor.

Republikanski senatori ne pokazuju znake popuštanja pred argumentima demokrata i njihovim zahtjevima da se dozvole iskazi novih svjedoka i dostavljanje novih dokumenata senatorima.

U centru pažnje današnjeg izlaganja demokrata bila je optužba predsjednika za zloupotrebu položaja, koju je na početku obrazložio predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džerold Nedler.

„Dvije optužbe protiv predsjednika Trumpa su među najozbiljnijim ikada podnijetim protiv nekog predsjednika. Nabrojali smo činjenice - dokazi koje je prikupio Predstavnički dom ubjedljivo podržavaju te optužbe. Pored predsjednikovog kompletnog bojktovanja, pokušaja da blokira sve svjedoke i sva dokumenta - prva tačka optužbe tereti predsjednika za zloupotrebu položaja. Predsjednik Trump je iskoristio svoj položaj da zatraži od strane zemlje miješanje u naše izbore, radi lične dobiti“, rekao je Nedler i dodao:

"Predsjednikovo ponašanje je pogrešno, ilegalno i opasno, i ono čega su se najviše plašili tvorci našeg Ustava. Od kada je predsjednik Džordž Vašington stupio na položaj 1789. nijedan predsjednik nije tako zloupotrijebio svoja ovlaštenja. Ponoviću - nijedan predsjednik nikada nije koristio svoj položaj da primora stranu zemlju da mu pomogne da vara na izborima“.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer osvrnuo se na kritike republikanskih zakonodavaca, koji tvrde da, tokom drugog dana suđenja u Senatu, nisu čuli ništa novo što bi promijenilo njihovo mišljenje da Trump nije učinio prekršaj vredan opoziva.

„Šta republikanci govore danas? Kažu da juče nisu čuli ništa novo, ali ti isti republikanci su juče devet puta glasali protiv amandmana, kojima je traženo da se dozvole iskazi novih svjedoka i dostavljanje novih dokumenata Senatu. Ako žele da čuju nešto novo - ima mnogo toga novog! A kao što su naši predstavnici jasno pokazali - ima mnogo dokumenata, prikupljenih, spremnih za Senat, ako samo četvoro republikanaca riješi da dozvoli da se izda obavezujući poziv. Taj argument da nisu čuli ništa novo je veoma šupalj“.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG