Linkovi

Opoziv: Demokrate iznijele argumente za smjenu Trumpa drugog dana suđenja u Senatu


Demokratski kongresmen Adam Šif tokom dvoipočasovnog uvodnog govora u Senatu
Demokratski kongresmen Adam Šif tokom dvoipočasovnog uvodnog govora u Senatu

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsjedniku Donaldu Trumpu u procesu opoziva izlaganjem argumenata demokrata koje smatraju da predsjednik treba da bude smijenjen. Demokrate su optužile Trumpa da je stvorio "korumpiranu šemu" kojom je pritiskao ukrajinskog predsjednika da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata Džozefa Bajdena, sa ciljem da na prevaru dobije na izborima 2020.

Vođa tima demokrata Adam Šif na početku je obrazložio zbog čega demokrate smatraju da Donald Trump ne treba da bude predsednik SAD.

“Donald Tramp je zloupotrijebio položaj i tražio pomoć strane države kako bi promijenio ishod izbora u svojoj zemlji. A kada je uhvaćen, pokušao je da opstruiše istragu”, kazao je Šif koji je potom i detaljno, hronološki izlagao slučaj skoro dva i po sata.

Demokrate tvrde da je predsjednik Trump od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena, koji je radio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji “Burisma", kako bi naštetio Džou Bajdenu – potencijalnom protivkandidatu na izborima. Šif je podsjetio da je Trump zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini i time zloupotrebio položaj kako bi ostvario ličnu političku korist. Potom je to pokušao da zataška kao "nijedan predsjednik u istoriji".

Predstavnički dom Kongresa izglasao je u decembru 2019. opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Šif je govorio i o brojnim zvaničnima Trumpove adminstracije i diplomatama koji su svjedočili u procesu opoziva u Predstavničkom domu i istakao da su njihovi iskazi potvrdili da je predsjednik zloupotrebio položaj.

Adam Šif je pozvao Senat da omogući da nastavak procesa opoziva bude fer i dozvoli da se čuju i oni svjedoci koji nisu dali iskaze u Predstavničkom domu.

“Ćućete i one koji još nisu svjedočili, bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, šefa kabineta u Bijeloj kući Mika Mulvenija, a ako se oslonimo na riječi predsednika čučemo i državnog sekretara Majka Pompea. Ako to dozvolite."

Preostali predstavnici sedmočlanog tima demokrata su se smjenjivali i govorili detaljnije o ulozi predsednikovog ličnog advokata Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom i zaustavljanju isplate vojne pomoći Ukrajini. Iskaze su potkrijepljivali unaprijed pripremljenim video snimcima sa svjedočenja u Predstavničkom domu i isječcima iz TV intervjua.

Tim demokrata ima ukupno 24 sata, podijeljeno na tri dana, da izloži argumente za smjenu američkog predsjednika. Pošto završe, isto toliko vremena će imati rebublikanci.

Predsjednik Donald Trump od početka poriče da je prekršio zakon. Dok traje suđenje u Senatu, on je sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu poručio da im "dobro ide".

"Mislim da je naš tim uradio veoma dobar posao. I iskreno rečeno, mi imamo sav materijal. Oni ga nemaju", kazao je predsjednik SAD.

Javnost u Americi, sudeći po anketama, ipak misli da treba saslušati i nove svjedoke na suđenju Trampu. Nova anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da 72 odsto Amerikanaca, bez obzira na to za koju partiju glasa, podržava ideju da se na suđenju saslušaju i novi svjedoci koji imaju saznanja iz prve ruke.

Žestoka debata o pravilima suđenja

Suđenje u Senatu je počelo u utorak 13-časovnom debatom demokrata i rebublikanaca o rezoluciji o pravilima suđenja.

Većinski republikanski Senat odbacio je sve amandmane demokrata kojim su nastojale da obavežu Bijelu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Usvojena je rezolucija o pravilima suđenja koju je predložio lider većine Mič Mekonel, a koja podrazumijeva da svaka strana ima ukupno 24 sata podijeljena u tri dana da iznese svoje argumente. Posle toga, senatori imaju ukupno 16 sati da postave pitanja objema stranama tako što će ih napismeno podneti sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, jer su senatori u ulozi porotnika i ne učestvuju u raspravi.

Nakon toga, predviđeno je da se rapravlja o prijedlogu demokrata da se saslušaju svjedoci.

Demokrate smatraju da ima dovoljno dokaza da predsednik Trump bude razriješen dužnosti. Republikanci, međutim, smatraju da su optužbe neosnovane i da je proces opoziva politički pristrasan.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Senatori koji treba da donesu presudu predsedniku položili su zakletvu da će biti nepristrasni porotnici, iako je lider republikanaca Mič Mekonel već rekao da će se koordinisati sa Bijelom kućom u Trumpovoj odbrani.

Odluka o smjeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom ili 67 glasova. Većinu u Senatu imaju republikanci, pa bi uz 47 demokrata za Trumpovu smjenu trebalo da glasa i 20 republikanaca, što je malo vjerovatno.

Ni jedan predsednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podnio ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smjene.


  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG