Linkovi

Opoziv: Senat blokirao pokušaje demokrata da obavežu Bijelu kuću na dostavu dodatnih dokumenata


Američki Senat, u kome većinu imaju republikanci, odbacio je tri pokušaja demokrata kojim su nastojale da obavežu Bijelu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Tu odluku, objavila je agencija Reuters, Senat je donio tokom prvog dana suđenja u procesu opoziva predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, koji je obilježila rasprava o pravilima formulisanih u rezoluciju, čiji je predlagač Mič Mekonel - lider večinskih republikanaca u Senatu.

Nastojanja demokrata, čiji je predlagač bio Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu, odbijen je nakon glasanja čiji je rezultat bio 53 prema 47.

U trenutku početka suđenja u procesu opoziva američki predsjednik Donald Trump nalazio se na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Prva obaveza Senata, koje predvode republikanci, je bilo je izjašnjavanje o vremenskom okviru i pravilima čitavog procesa – koju je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca kao i pravni tim predsjednika Donalda Trampa, imaju po dvadeset četiri sata u sklopu tri dana da predstave svoje viđenje slučaja.

Nakon što je dokument u Senatu predstavio Predsjednik Vrhovnog suda SAD-a Džon Roberts - obratili su se Pet Sipiloni, zastupnik američkog predsjednika i Adam Šif, jedan od demokrata koji zastupa Predstavnički dom - u kom je Donald Trump opozvan.

Pet Sipiloni je rekao da zastupnici predsjednika Trampa podržavaju rezoluciju senatora Mekonela koja, kako smatraju, može omogućiti pošteno suđenje.

"Proces može da počne. Rezolucija je zasnovana na dokumentu korištenom u procesu vođenom u slučaju bivšeg predsjednika Klintona. Stranama je omogućeno da otvoreno iznesu stavove. Vjerujemo da ćete, kada budete čuli naše prezentacije, biti sigurni da predsjednik nije uradio ništa pogrešno. Slučaj ne postoji. Tražimo da usvojite rezoluciju - kako bi se proces otpočeo", rekao je Sipiloni.

Adam Šif, predstavnik demokrata u suđenju u procesu opoziva, rekao je da u ime Predstavničkog doma izaražava protivljenje predloženoj rezoluciji.

"Iznijeli smo najozbiljinije optužbe protiv predsjednika. Naveli smo da je vršio pritisak tako što je uslovljavao susret sa ukrajinskim predsjednikom, koji je taj susret žarko želio, tražeći protivuslugu za ličnu političku korist. Takođe, zaustavio je pomoć od 400 miliona dolara Ukrajini. Optužen je za opstruisanje Kongresa. Ako predsjednik može da utiče na istragu onda se stavlja iznad zakona. Ne može biti osuđen niti opozvan.To ga čini monarhom – što je protivno sistemu koji nastojimo da održimo", rekao je Šif.

Istakao je da odluka da li će biti poštenog suđenja biti najvažnija koja će prvog dana procesa biti donijeta u Senatu.

"To je osnova za pravedno okončanje procesa. Potrebno je da vidite dokaze obje strane. Ako se to bude zasnivalo samo na jednoj onda presuda neće biti objektivna. To neće biti pošteno suđenje – to ustvari neće biti suđenje", zaključio je Šif.

Mekonel i republikanci javno se zalažu za što kraći proces koji bi rezultirao oslobađanjem aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Advokati američkog predsjednika tvrde da je proces opoziviva Donalda Trumpa, kako su naveli, opasno narušavanje Ustava, ističući i da nije vršio navodni pritisak na Ukrajinu kako bi stekao političku korist za sebe.

Trumpovi zastupnici tvrde da namjera demokrata nije utvrđivanje istine o vezama Trumpa sa Ukrajinom – već pokušavaju da ponište rezultate američkih predsjedničkih izbora 2016. i miješaju se u kampanju uoči novembarskog glasanja.

Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trumpa po dva osnova. Prvi je da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsjednika SAD-a koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkandidata na novembarskim izborima. Drugi osnov su navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to tijelo.

Odluka o smjeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom i Trump je četvrti američki predsednik koji je suočen sa tom mogućnošću. Ni jedan predsjednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podnio ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smjene.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG