Linkovi

Opoziciona liderka: Bjelorusija nije ruski satelit


Opoziciona liderka Bjelorusije Svetlana Tihanovskaja razgovara sa šefom biroa Glasa Amerike u New Yorku Igorom Tihanenkom, 19. septembra 2022.
Opoziciona liderka Bjelorusije Svetlana Tihanovskaja razgovara sa šefom biroa Glasa Amerike u New Yorku Igorom Tihanenkom, 19. septembra 2022.

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja ove godine prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao članica delegacije neimenovane evropske zemlje.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Tihanovskaja je izjavila da Bjelorusiju ne treba posmatrati kao ruski satelit, iako ruski predsjednik Vladimir Putin želi da je vrati u sovjetsku eru.

Svetlana Tihanovskaja je dobro upoznata sa globalnom političkom scenom. Međutim, nikada do sada nije uživo prisustvovala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

"Ja ovdje predstavljam Bjeloruse koji se bore protiv diktatora u našoj zemlji”, izjavila je.

Iako ne predstavlja aktuelnu vladu svoje zemlje, Tihanovskaja želi da prenese važnu poruku o njoj: "Ne stavljajte u isti koš Lukašenkov režim i narod Bjelorusije.”

Tihanovskaja ne želi da demokratski svijet ima loše mišljenje o njenim zemljacima zbog postupaka bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je dozvolio ruskim snagama da koriste bjelorusku teritoriju za napad na Ukrajinu. Stručnjaci vjeruju da ona uspijeva u tome.

"Aleksandar Lukašenko nema prava da predstavlja belorusko društvo. Belorusko društvo nije glasalo za njega 2020. Društvo je i dalje žrtva i talac tog režima. I ona je to uspjela da dobro objasni", ističe Pavel Slunkin iz Evropskog savjeta za spoljnopolitičke odnose.

⁦Svetlana Tihanovskaja na skupu u organizaciji Atlantskog savjeta u New Yorku, 19. septembra 2022, sa moderatorkom Melindom Hering.
⁦Svetlana Tihanovskaja na skupu u organizaciji Atlantskog savjeta u New Yorku, 19. septembra 2022, sa moderatorkom Melindom Hering.

Dok Rusija trpi zapanjujuće gubitke na istoku Ukrajine, analitičari vjeruju da je sada pravo vrijeme za posjetu Tihanovskaje Generalnoj skupštini.

"Ovo je sada važna tačka, pošto su Ukrajinci ostvarili određene uspjehe u ratu" navodi David Marples sa Univerziteta Alberte.

Njegov kolega David Kramer, analitičar Predsedničkog centra George Bush Mlađi, vjeruje da situacija u Ukrajini nije dobar znak za Aleksandra Lukašenka.

"Mislim da bi mogao da se nađe u ozbiljnim problemima, zato što Rusija možda neće moći da nastavi da ga podupire i podržava”, navodi Kremer.

Tihanovskaja ima slično mišljenje.

"Kada Ukrajinci pobjeđuju, to znači da je Putin slab, a samim tim I Lukašenko je slab."

Tihanovskaja je morala da napusti Bjelorusiju sa dvoje male djece u augustu 2020, nakon što je Lukašenkov režim počeo da brutalno guši mirne proteste poslije izbora. Većina zapadnih posmatrača je smatra legitimnom pobjednicom predsjedničkih izbora u Bjelorusiji te godine – u koje se uključila da zamijeni svog supruga, popularnog blogera, koji je uhapšen, i kasnije osuđen na 18 godina zatvora.

Uprkos svemu tome, i dalje je pristalica mirnih pokreta.

"I dalje vjerujem u mirno rješenje bjeloruske krize."

Stručnjaci međutim kažu da su članovi protestnog pokreta u Bjelorusiji razočarani zbog neuspjeha mirnih demonstracija i da od svojih lidera sada traže snažniju akciju.

"Većina demonstranata danas podržava upotrebu sile da bi došlo do promjena u zemlji, jer uviđaju da su zbog mirnih protesta morali da pobjegnu iz zemlje, a njihovi rođaci završili u zatvoru", kaže Pavel Slunkin.

Mnoge teme će se boriti za pažnju učesnika Generalne skupštine, ali Tihanovskaja kaže da se nada da će usmjeriti fokus svjetskih lidera na bjeloruska pitanja, u nadi da će se politička kriza u njenoj zemlji riješiti na nenasilan način.

XS
SM
MD
LG