Linkovi

Kandidat opozicije pobijedio na ponovljenim izborima u Istanbulu


Ekrem Imamolu, kandidat sekularne, opozicione Republikanske narodne partije obraća se pristalicama u štabu stranke u Istanbulu, 23. juna 2019.
Ekrem Imamolu, kandidat sekularne, opozicione Republikanske narodne partije obraća se pristalicama u štabu stranke u Istanbulu, 23. juna 2019.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan čestitao je opozicionom kandidatu Ekremu Imamoluu pobjedu na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula.

Ekrem Imamolu, kandidat sekularne Republikanske narodne partije (CHP), izjavio je da je spreman da sarađuje "u harmoniji" sa predsjednikom Erdoanom, za dobrobit Istanbula.

Poslije nezvaničnih rezultata, kandidat AK Binali Jildrim čestitao je Imamogluu, navodeći da se nada da će dobro služiti građanima Istanbula.

Ovi važni izbori vide se kao test turske oslabljene demokratije a gubitak predstavlja udarac za Erdoana koji je vodio snažnu kampanju i čija vladajuća partija i njeni prethodnici vladaju gradom proteklih 25 godina.

Kandidat opozicije Ekrem Imamolu neočekivano je pobijedio na izborima u martu, koji su poništeni nakon što se vladajuća stranka AK žalila na izborne nepravilnosti.

49-godišnji Imamolu je predstavnik sekularne Republikanske narodne stranke i vodio je okrug Bejlikduzu, u predgrađu Istanbula, ali je bio gotovo nepoznat prije nego što se kandidovao za gradonačelnika Istanbula. Njegov protivnik, Binali Jildrim, bio je jedan od osnivača Partije pravde i razvoja i premijer od 2016. do 2018. kada je Turska postala predsjednička demokratija.

Veliki odziv birača

U gradu čiji stanovnici običano glasaju na izborima kasnije tokom dana, veliki odziv zabilježen je od ranog jutra.

Binali Jildrim, kandidat partije AK govori ispred sedišta stranke u Istanbulu, 31. marta 2019.
Binali Jildrim, kandidat partije AK govori ispred sedišta stranke u Istanbulu, 31. marta 2019.

"Ovi izbori su veoma važni za Tursku, promijeniće lice Turske", smatra penzioner Čengiz Demir, jedan od birača u Istanbulu. "Moramo da se vratimo demokratskim standardima. Možda je većini dosadila vladavina jednog čovjeka", dodao je.

"Imam toliko nade za Tursku", kaže Ajse, nastavnica. "Imamolu je jedini čovjek koji je mogao da donese tu promjenu. Prije sam bila pesimista."

Značaj izbora vidi se po tome što su stotine ljudi skratile svoje godišnje odmore da bi glasali. Gradski aerodromi i putevi bili su puni večer prije nego što su birališta otvorena.

"Ovo je važno", izjavio je posla glasanja Deniz Tas. "Putovao sam 12 sati da bih glasao i ispravio nepravdu koja je nanijeta."

Istanbul je Erdoanov rodni grad i bio je njegova baza moći 25 godina, od kada je počeo politički uspon kao gradonačelnik tog grada. Trećina turske ekonomije počiva na Istanbulu gdje se ubira i skoro polovina poreza, a pobjeda na izborima za gradonačelnika se često smatra najvažnijom političkom pozicijom poslije predsjedničke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG