Linkovi

Kanadska policija hapsila demonstrante i uklanjala kamione iz centra Otave


Privođenje demonstranata koji su tri nedelje svojim vozilima blokirali centar glavnog grada Kanade

Kanadska policija saopštila je da se život u Otavi polako vraća u normalu, nakon što su uhapšeni lideri višenedeljne protestne blokade kamiondžija.

Uklanjanje vozila iz centra grada, koji je više od tri nedelje bio blokiran, počelo je u petak. Kamiondžije su blokirale Otavu i pojedine granične prelaze sa SAD u znak protesta protiv pandemijskih restrikcija i obavezne vakcinacije, koja je uslov za ulazak u Kanadu. Protest je prerastao u šire demonstracije protiv vlade Džastina Trudoa.

Četvoro glavnih organizatora protesta je do sada uhapšeno, a više od stotinu je privedeno. Protestovale su različite grupe ljudi, uglavnom konzervativci, veterani, protivnici vakcinacije, a podršku su dobijali i iz SAD.

U petak je bilo napeto kada je policija izvlačila demonstrante, koji su se opirali hapšenju, iz njihovih vozila. Jedna osoba bacila je bicikl na policijskog konja i uhapšena je zbog napada na životinju.

Pred hapšenje demonstranata i uklanjanje kamiona, Trudo je prolasio vanredno stanje kako bi se protesti zaustavlili. Prema tom zakonu, vlasti su mogle da proglase blokade ilegalnim, šlepuju kamione, uhapse vozače, suspenduju im dozvole i zamrznu bankovne račune.

Policija je prethodnih nedelja pokušavala da sabotira proteste tako što je blokirala prilaz centru Otave, kako se demonstrantima ne bi mogli dostavljati hrana i gorivo.

Mnogi od njih su sjedili u kamionima na temperaturi u velikom minusu, a sa nekima su bila i djeca.

Kanadske vlasti su nedeljama oklijevale da razbiju proteste zbog straha od izbijanja nereda.

XS
SM
MD
LG