Linkovi

Kanadska policija hapsila demonstrante i uklanjala kamione iz centra Otave


Privođenje demonstranata koji su tri nedelje svojim vozilima blokirali centar glavnog grada Kanade
Privođenje demonstranata koji su tri nedelje svojim vozilima blokirali centar glavnog grada Kanade

Kanadska policija saopštila je da se život u Otavi polako vraća u normalu, nakon što su uhapšeni lideri višenedeljne protestne blokade kamiondžija.

Uklanjanje vozila iz centra grada, koji je više od tri nedelje bio blokiran, počelo je u petak. Kamiondžije su blokirale Otavu i pojedine granične prelaze sa SAD u znak protesta protiv pandemijskih restrikcija i obavezne vakcinacije, koja je uslov za ulazak u Kanadu. Protest je prerastao u šire demonstracije protiv vlade Džastina Trudoa.

Četvoro glavnih organizatora protesta je do sada uhapšeno, a više od stotinu je privedeno. Protestovale su različite grupe ljudi, uglavnom konzervativci, veterani, protivnici vakcinacije, a podršku su dobijali i iz SAD.

U petak je bilo napeto kada je policija izvlačila demonstrante, koji su se opirali hapšenju, iz njihovih vozila. Jedna osoba bacila je bicikl na policijskog konja i uhapšena je zbog napada na životinju.

Pred hapšenje demonstranata i uklanjanje kamiona, Trudo je prolasio vanredno stanje kako bi se protesti zaustavlili. Prema tom zakonu, vlasti su mogle da proglase blokade ilegalnim, šlepuju kamione, uhapse vozače, suspenduju im dozvole i zamrznu bankovne račune.

Policija je prethodnih nedelja pokušavala da sabotira proteste tako što je blokirala prilaz centru Otave, kako se demonstrantima ne bi mogli dostavljati hrana i gorivo.

Mnogi od njih su sjedili u kamionima na temperaturi u velikom minusu, a sa nekima su bila i djeca.

Kanadske vlasti su nedeljama oklijevale da razbiju proteste zbog straha od izbijanja nereda.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG