Linkovi

Odluka suda u New Yorku: Trump mora da isplati spisateljici 83 miliona dolara


Spisateljica E. Jean Carroll ispred sudnice na Menhetnu, 26. januar 2024. (REUTERS/Brendan Mcdermid)
Spisateljica E. Jean Carroll ispred sudnice na Menhetnu, 26. januar 2024. (REUTERS/Brendan Mcdermid)

Donald Trump je u petak doživio težak poraz od porote na Manhattanu koja mu je naložila da plati 83,3 miliona dolara spisateljici I. Jean Caroll, koja je rekla da je uništio njenu reputaciju time što je negirao da silovao prije skoro tri decenije.

Porotnici su naložili bivšem američkom predsjedniku da plati 18,3 miliona dolara odštete i 65 miliona dolara kazne.

Poroti od sedam muškaraca i dve žene, čiji su članovi ostali anonimni, trebalo je manje od tri sata da donese presudu nakon petodnevnog suđenja u saveznom sudu na Manhattanu. Suma koju je porota naložila Trumpu da plati daleko je premašila minimalnih 10 miliona dolara koje je Caroll tražila.

Njen slučaj dešava se paralelno sa Trumpovom kampanjom da ponovo preuzme Bijelu kuću na izborima u novembru. Trump je favorit za nominaciju republikanaca.

Bivši predsjednik je prisustvovao većem dijelu suđenja, ali nije bio u sudnici kada je izrečena presuda. On je u objavi na društvenim mrežama rekao da će se žaliti.

Caroll, koja ima 80 godina, nije odgovarala na pitanja dok je izlazila iz suda.

Ona je tužila Trumpa u novembru 2019. navodeći da je silovao sredinom 1990-ih u svlačionici robne kuće na Manhattanu.

Bivša kolumnista časopisa Elle, rekla je da je Trump uništio njenu reputaciju poštovane novinarke koja govori istinu, kada je negirao da je silovao.

Trump je tvrdio da nikada nije čuo za Caroll i da je ona izmislila svoju priču da kako bi povećala prodaju svojih memoara. Njegovi advokati rekli su da je Caroll bila gladna slave i da je uživala u pažnji pristalica.

U maju 2023. druga porota je naložila Trumpu da plati Caroll 5 miliona dolara jer je klevetao i seksualno zlostavljao. Trump se i na tu odluku žalio.

Bivši predsjednik je iskoristio slučaj protiv Caroll i druge procese da sebe prikaže kao žrtvu politčkog progona i pristrasnog pravosudnog sistema koji je van kontrole.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG