Linkovi

Bivši zvaničnik State Departmenta: Putin želi obnovu ruskog carstva


Daniel Fried, bivši zvaničnik State Departmenta (Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili)
Daniel Fried, bivši zvaničnik State Departmenta (Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili)

Bivši zvaničnik State Departmenta Daniel Fried izjavio je za Glas Amerike da je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina dominacija nad Ukrajinom i zastrašivanje Evrope.

"On ponovo želi da uspostavi sivu zonu nad istočnim zemljama Evrope. Želi obnovu ruskog carstva što je više moguće. Već u suštini ima kontrolu nad Bjelorusijom, Lukašenko je sada guverner koji polaže račune Putinu, Bjelorusija više nije nezavisna zemlja. To je ono što želi, da li će uspjeti je drugo pitanje. Preduzima veliki rizik. Ukrajinski narod i ako bude vojno poražen neće prihvatiti stranu okpuaciju, SAD će oštro sankcionisati Rusiju danas i njenu ekonomiju, EU će nam se pridružiti i Britanija, i ovo neće dobro proći za Putina", rekao je Fried, dodavši da se Putin ponaša kao diktator s početka 20. vijeka.

Glas Amerike: Šta u ovom trenutku može da zaustavi Putina i njegove trupe?

Fried: "On neće stati. Ukrajinski vojnici će se boriti ali ne mogu da poraze rusku vojsku. Putin napada susjednu zemlju. Ono što će ga zaustaviti je šansa dužeg otpora ukrajinskog naroda i solidarnost i sankcije Zapada. Moramo da Putinovu agresiju pretvorimo u strateški poraz putinizma, moramo da se sa tim izazovom nosimo ozbiljno i u dugom roku. Također, nije mi jasno da će ruski narod podržati Putinov napad na Ukrajinu. Nisam siguran da hoće, ali trenutno su njegove trupe u maršu i ovo je agresija u stilu Drugog svjetskog rata i ima sličnosti sa Hitlerovim napadom na Poljsku. I namjerno koristim to poređenje, zato što postoje sličnosti, sve do lažnih tvrdnji o poljskim provokacijama iz trideset devete i lažnih tvrdnji o ukrajinskim koje su sada aktuelne."

XS
SM
MD
LG