Linkovi

Objašnjenje: Šta znači rusko ratno stanje u okupiranim dijelovima Ukrajine


Ruske trupe u Hersonskoj oblasti. (Foto: AP)
Ruske trupe u Hersonskoj oblasti. (Foto: AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio ratno stanje u četiri djelimično okupirana ukrajinska regiona, za koje Moskva tvrdi da su pripojeni Rusiji.

Iako je Rusija jednostrano anektirala četiri regiona nad kojima nema punu kontrolu - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje - uvodi ratno stanje kao da je riječ o ruskim teritorijama.

Zakon na koji se Putin pozvao, iz 2002. godine, nikada nije bio primijenjen i može da se implementira samo ako se Rusija suočava sa agresijom ili "neposrednom prijetnjom agresije".

Slijede moguće posljedice Putinove odluke.

Mobilizacija

Ratno stanje u Rusiji automatski znači opštu ili djelimičnu mobilizaciju trupa. Međutim, djelimična mobilizacija je već održana u Rusiji i proširena na okupirane regiona, tako da nije jasno da li će biti regrutovano više vojnika.

U dekretu se navodi da će, za vrijme ratnog stanja, vlasti imati ovlaštenja da sprovode mjere "za ispunjenje potreba ruskih oružanih snaga" i da će se vršiti "teritorijalna odbrana".

Vitalij Kim, guverner Mikolajevskog regiona na jugu Ukrajine, rekao je da vjeruje da je cilj Putinovog dekreta da se Rusiji omogući da "mobiliše naše ljude koji su ostali" na okupiranoj teritoriji.

Primoravanje civila da služe u oružanim snagama okupatora smatra se kršenjem Ženevske konvencije.

Ograničavanje kretanja

Ratno stanje omogućava vlastima da ograniče kretanje i uvedu policijski čas, primoravajući ljude da ostanu u svojim domovima.

Ruski aktivista za ljudska prava Pavel Čikov rekao je da to također znači postavljanje kontrolnih punktova i provjera vozila, dok vlasti imaju pravo da pritvaraju ljude na do 30 dana.

Zvaničnici u Hersonu, koje je postavila Rusija, već su najavili sedmodnevnu zabranu ulaska civila u taj region. Vladimir Saldo, koji je na čelu uprave koju je imenovala Rusija, rekao je da policijski čas za sada nije potreban, prije nego što je povrdio da vojska preuzima njegova ovlaštenja, prenosi ruska državna agencija TASS.

Relokacija

Ratno stanje može da znači i prinudno premještanje stanovnika u druge regione, kaže Čikov. Ruski zakon dozvoljava privremeno "preseljenje" stanovnika u bezbjedna područja i evakuaciju "objekata od ekonomskog, društvenog i kulturnog značaja".

Saldo je u srijedu najavio da će od 50 do 60 hiljada ljudi biti evakuiano iz Hersonskog regiona tokom narednih šest dana, dok se intenzivira ukrajinska kontraofanziva.

Šef ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolaj Patrušev rekao je u srijedu da je 5 miliona stanovnika regiona Donbas i ostalih dijelova jugoistočne Ukrajine "pronašlo utočište" u Rusiji prethodnih godina zbog progona Kijeva, prenosi TASS.

Ukrajina je optužila Rusiju da deportuje ljude sa okupiranih teritorija. SAD su u septembru saopštile da je Rusija možda prinudno deportovala od 900.000 do 1,6 miliona Ukrajinaca i da je odgovorna za ratne zločine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG