Linkovi

Putin proglasio ratno stanje u četiri anektirane ukrajinske oblasti


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je ratno stanje u četiri anektirane ukrajinske oblasti - Donjecku, Lugansku, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Putin nije iznio šta će detaljno podrazumijevati ratno stanje, ali je rekao stupa na snagu u četvrtak. Njegovom odlukom se nalaže da vojska i policija u naredna tri dana podnesu prijedloge kako da se formira teritorijalna odbrana u četiri ukrajinske oblasti.

"Radimo na tome da završimo veoma teške i velike zadatke i obezbijedimo Rusiji i njenom narodu sigurnu budućnost, da zaštitimo naše ljude. Oni koji su na prvoj liniji fronta ili se za to obučavaju, treba da znaju da imaju našu podršku i da naša cijela, velika zemlja i jedinstven narod stoji iza njih", rekao je Putin u obraćanju javnosti poslije sjednice Savjeta za bezbjednost.

Gornji dom ruskog parlamenta brzo je usvojio odluku predsjednika o proglašenju ratnog stanja. Nacrt zakona ukazuje na to da bi mogla da budu uvedena i ograničenja na putovanja i javne skupove, cenzura da bude pojačana, a ovlaštenja policije veća.

Odlukom se daju i veća ovlaštenja čelnim ljudima ruskih regiona, ali nije poznato koja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Putinovo naređenje ne znači da će biti zatvorene granice Rusije, prenijela je RIA Novosti.

Vladimir Putin je odluku donio nakon apela ruskih zvaničnika da se civili iz četiri grada Hersonske oblasti evakuišu, jer se očekuje ukrajinska ofanziva.

Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini izjavio je da je njegova vojska pod pritiskom ukrajinske ofanzive na jugu i istoku, u oblastima koje je Rusija nedavno anektirala.

„Situacija u područjima gdje se odvija specijalna vojna operacija može se opisati kao napeta”, izjavio je komandant ruskih snaga Sergej Surovikin za televiziju Rusija 24.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG