Linkovi

Većina Ukrajinaca želi da se zemlja bori do pobjede nad Rusijom


Ukrajinski vojnik stoji kod oštećenog ruskog tenka u Kupjansku u oblasti Harkov, Ukrajina, utorak, 4. oktobra 2022. (AP Photo/Andrii Marienko)
Slika
Ukrajinski vojnik stoji kod oštećenog ruskog tenka u Kupjansku u oblasti Harkov, Ukrajina, utorak, 4. oktobra 2022. (AP Photo/Andrii Marienko) Slika

Sedam od deset Ukrajinaca kaže da bi se njihova zemlja trebala nastaviti boriti dok ne dobije rat sa Rusijom, u šta uključuju i vraćanje Krima.

Anketa Gallupa, provedena početkom septembra i objavljena 18. oktobra, pokazala je da 70 posto Ukrajinaca podržava borbu do pobjede.

Također, 91 posto onih koji podržavaju rat definiše pobjedu kao ponovno preuzimanje svih teritorija koje je Rusija otela, uključujući Krim, koji je Moskva nezakonito aneksirala 2014. godine.

Samo 26 posto ispitanika reklo je da bi Ukrajina trebala nastojati pregovarati o okončanju rata što je prije moguće.

Anketa, provedena u svim regijama zemlje, provedena je od 2. do 11. septembra, samo nekoliko dana nakon što je Ukrajina započela protuofanzivu koja je potisnula ruske trupe iz mnogih područja nad kojima su bili preuzeli kontrolu.

Od tada je Rusija pokrenula niz napada iz zraka i dronova usmjerenih na civilnu infrastrukturu zemlje, ostavljajući mnoga područja sa ograničenim ili nikakvim zalihama energije i vode.

"Podrška za nastavak borbe jača je u regijama koje su najudaljenije od rata, a slabija u dijelovima Ukrajine gdje su ljudi najbliži akciji", rečeno je iz Gallupa.

Također kažu da je podrška za ratne napore najveća u mjestima kao što su glavni grad zemlje Kijev sa 83 posto, a na Zapadu je 82 posto.

"Dok napadi balističkim projektilima nisu slomili volju civilnog stanovništva za borbom, stavovi Ukrajinaca bi se mogli promijeniti ako budu suočeni s hladnom, mračnom zimom zbog ruskih napada na infrastrukturu i povećanja troškova energije, ili, alternativno, takvi kontinuirani napadi mogu dodatno ojačati odlučnost stanovništva da se bori", kažu iz Gallupa.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG