Linkovi

Objašnjenje: Ruski vojni problemi rastu usred ukrajinskih napada


Ruski vojnik obraća se rezervistima u regionu Volgograd, u Rusiji. (Foto: Reuters/Stringer)
Ruski vojnik obraća se rezervistima u regionu Volgograd, u Rusiji. (Foto: Reuters/Stringer)

Dok Kremlj pripaja dijelove Ukrajine u nagloj eskalaciji konflikta, ruska vojska trpi nove poraze koji ukazuju na duboke probleme s kojima se ruske snage suočavaju na ratištu, ali i na podjele u samom vrhu ruske vlade.

Neuspjesi su nanijeli veliki štetu imidžu moćne ruske vojske i povećali napetosti u vezi sa loše planiranom moblizacijom. Također su podstakli sukobe u Kremlju, dok se ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi u sve bezizlaznijoj situaciji.

Niz poraza na sjeveroistoku i jugu Ukrajine

Ukrajina, koja koristi zapadno oružje, poslije prošlomjesečnih uspjeha u sjeveroistočnom Harkovskom regionu zašla je dublje u okupirana područja i natjerala ruske snage da se povuku iz grada Limana, ključnog logističkog centra.

Ukrajinska vojska također je pokrenula veliku kontraofanzivu na jugu, ponovo uspostavila kontrolu nad nekoliko sela na zapadnoj obali rijeke Dnjepar i kreće se ka gradu Herson.

Ukrajinski uspjesi u Hersonskom regionu uslijedili su poslije neumoljivih napada na dva glavna prelaza preko Dnjepra koji su uništeni, dok su ruske snage na zapadnoj obali Dnjepra bile primorane da isključivo koriste pontonske mostove, koje su Ukrajinci također pogodili.

Phillips P. O’Brien, profesor strateških studija na Univerzitetu St. Andrews, predviđa nove ruske neuspjehe u Hersonu i ocjenjuje da je "teško stabilizovati situaciju kada je logistika preopterećena, trupe iscprljene, a protivnik mnogo, mnogo pametniji".

Satjerane uz rijeku i suočene sa velikim nestašicama zaliha, ruskim snagama prijeti poraz koji bi mogao da otvori put za potencijalne napore Ukrajinaca da ponovo preuzmu kontrolu nad Krimom, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Nestašice i problemi u komandnom lancu

Vojni reporteri i blogeri, razmješteni među ruskim vojnicima u Ukrajini, izvještavaju o sumornim scenama u loše opremljenim i organizovanim snagama pod nesposobnom komandom.

Gotovo osam mjeseci od početka rata, ruska vojska suočena je sa akutnim nedostatkom vojnika, te nepostojanjem koordinacije između jedinica i nestabilnih lanaca snabdijevanja.

U mnogim ruskim jedinicama moral je na niskom nivou, dok su ukrajinske snage snažno motivisane.

Za razliku od ukrajinske vojske, koja koristi obavještajne podatke koje joj dostavljaju Amerika i NATO saveznici pri izboru i napadu na ciljeve, rusku vojsku opeterećuje loša informisanost.

Kada ruske obavještajne službe odaberu metu u Ukrajini, vojska prolazi kroz dug proces dobijanja odobrenja za napad, koji se često odugovlači dok meta ne nestane.

Ruski ratni izvještači naročito kritikuju nedostatak dronova i ističu da se iranske bespilotne letjelice ne koriste efikasno zbog lošeg izbora meta.

Kremlj mobiliše nove trupe, pripaja ukrajinsku teritoriju

Ruski predsjednik je na ukrajinsku kontraofanzivu odgovorio naredbom o djelimičnoj mobilizaciji, čiji cilj je da se angažuje najmanje 300.000 rezervista i ojačaju snage duž hiljadu kilometara duge linije fronta u Ukrajini.

Na početku invazije, Ukrajina je proglasila sveobuhvatnu moblizaciju, sa ciljem da formira snage od milion pripadnika. Rusija je do tog trenutka pokušavala da pobijedi u ratu sa sve manjim brojem dobrovoljaca.

Prema američkim podacima, u Ukrajinu je prvobitno ušlo do 200.000 ruskih snaga, dok neki zapadni izvori procjenjuju da je do 80.000 ruskih vojnika poginulo, ranjeno ili zarobljeno.

Dok su krugovi u Moskvi koji zauzimaju agresivniji stav o ratu u Ukrajini pozdravili mobilizaciju kao potez koji je trebalo davno preduzeti, stotine hiljada Rusa pobjeglo je u inostranstvo da bi izbjegli regrutaciju, a protesti su izbili širom zemlje. Sve to predstavlja novi izazov za Kremlj.

Regruti su objavili snimke kako spavaju na podu ili na otvorenom. Neki su tvrdili da im je dato zarđalo oružje i da im je rečeno da sami kupe medicinske i ostale osnovne zalihe. Putin je prećutno priznao da postoje problemi u snabdijevanju i otpustio zamjenika ministra odbrane koji je bio zadužen za vojnu logistiku.

Mobilizacija ne nudi brzo rješenje za probleme u ruskoj vojsci s obzirom na to da će biti potrebni mjeseci za obuku regruta i formiranje borbeno spremnih jedinica.

Putin je zatim dodatno eskalirao situaciju iznenadnom aneksijom okupiranih ukrajinskih regiona i izrazio spremnost da upotrebi "sva raspoloživa sredstva" da ih zaštiti, otvoreno sugerišući da to obuhvata i nuklearni arsenal.

Podjele pri vrhu vlasti

Na sukobe u višim nivoima vlade ukazale su izjave saveznika Kremlja, regionalnog lidera Čečeije Ramzana Kadirova, koji je oštro kritikovao najviše vojne zvaničnike, koje je optužio za nesposobnost i nepotizam.

Kadirov je optužio general potpukovnika Aleksandra Lapina da nije obezbijedio zalihe i pojačanje za ruske trupe što je dovelo do njihovog povlačenja iz Limana. Poručio je da general zaslužuje da mu se oduzme rang i da se pošalje na front kao obični vojnik "da bi svojom krvlju oprao sramotu".

Kadirov je također direktno optužio načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, da je zataškavao Lapinove prestupe - što je podstaklo spekulacije da je čečenski lider možda u savezu sa ostalim "jastrebima" u ruskoj eliti protiv vojnih lidera.

Kadirov je također otvoreno pozvao Kremlj da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine da bi se preokrenuo tok rata, što pokazuje da je ta ideja sve popularnija u pojedinim krugovima u Moskvi.

Putin je u znak podrške, unaprijedio Kadirova u čin generala potpukovnika na njegov rođendan, što je potez koji će vjerovatno izazvati nezadovoljstvo najviših vojnih zvaničnika. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da su Kadirove izjave previše emotivne, ali je pozdravio ulogu čečenskog lidera u borbama i hrabrost njegovih snaga.

Još jedan znak sve većeg nezadovoljstva su i izjave Jevgenija Prigožina - milionera poznatog kao "Putinov kuhar" - koji je osudio guvernera Sankt Peterburga, tvrdeći da podržava Ukrajinu time što nije ponudio pomoć Prigožinovoj privatnoj bezbjednosnoj kompaniji Wagner.

Pojedini članovi ruske elite brzo su podržali Kadirova i Prigožina, koji su sve češći glasnogovornici krugova u Moskvi koji se zalažu za oštrije poteze u Ukrajini.

Penzionisani general poručnik, Andrej Gurulev, poslanik donjeg doma ruskog parlamenta, snažno je podržao čečenskog lidera i poručio da je ruski poraz u Limanu ukorijenjen u želji vojnih lidera da Putinu prijavljuju samo dobre vijesti.

"To je problem potpunih laži i pozitivnih izvještaja od vrha do dna", rekao je Gurulev.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG